Тежък трафик и километрични опашки имаше на границите ни с Гърция и Сърбия през почивните дни. Още от петък шофьорите бяха принудени да чакат между 2 и 4 часа, за да влязат в Гърция. Колоната от автомобили на граничен пункт Кулата достигна над 5 километра. Почти същото беше и на граничен пункт Маказа.

Напрежението нарасна още повече заради жегата от над 30 градуса. Вчера картината стана още по-кошмарна заради прибиращите се от Гърция към България.

Колко е натоварен трафикът на границата с Гърция? Досега са минали над 10 000 колиГКПП Кулата осигурява над 50 % от пътникопотока на българо-гръцката граница

Километрична опашка предизвика недоволство и на граничен пункт Калотина. За да влязат в България от сръбска страна шофьорите чакаха около 2 часа.

Тази сутрин също има засилен трафик на Маказа, но той е далеч по-малко отколкото през почивните дни. Опашката, която се е образувала е в рамките на самия граничен пункт. Преминаването през пункта в посока Гърция отнема най-много 10 минути. В обратната посока няма нито една кола.

Началникът на пункт Маказа – Милко Мерджанов, съобщи, че през последните 48 часа през пункта са преминали над 13 000 автомобила, като в зимния период за това време преминават около 1500. 

Използваме четирите гишета максимално, като правим реорганизация. В посоката на интензивен трафик работят три гишета, а в посоката на по-слаб трафик – едно, обясни още Милко Мерджанов.

От Граничната полиция заявяват, че колите на пунктовете се обработват бързо, но забавянето е заради непълни документи.  

Снимки: ГКПП Маказа - Актуална информация