Управителният съвет на Българската съдийска асоциация e "остро възмутен" от "безпрецедентния натиск, на който е подложена съдебната система".

Това се посочва в декларация на съсловната магистратска организация.

Принизяването на работата на съдиите до натискане на един бутон и изнасянето на неверни факти в публичното пространство, изместването на дебата за съдебната реформа с публични изяви от типа „Осанна“ и „Разпни го“, което се наблюдава през последните две седмици, сериозно уврежда обществения образ на съдебната система, твърдят от Българската съдийска асоциация.

Недопустимо е висящи дела, които не са преминали през инстанционен контрол, да бъдат обсъждани публично и да бъдат създавани публични внушения за незаконосъобразност в действията на съдията и за "правота" на някоя от страните по спора. Това води до осъществяване на натиск и неправомерно влияние върху съдията чрез всякакви средства, включително и чрез използването на масовата информация, пише още в декларацията на управителния съвет на Българската съдийска асоциация.

В нея се посочва още: "Способите за промяна на съдебната система следва да спазват закона и демократичните принципи и да се осъществяват от компетентните според закона органи. Категорично се противопоставяме на оклеветяването на съдии по този начин и заявяваме, че винаги ще работим за защита на правата и законните им интереси. Нека съдебната система и съдиите, които работят в нея, бъдат оставени да работят спокойно, без внушения и натиск и без да им бъдат издавани публични присъди, които не подлежат на обжалване, защото това е в интерес на цялото общество, включително и за осъществяването на съдебната реформа."

TrafficNews.bg