Решението за екстрадиция на Росен Георгиев Йосифов в САЩ по искане на съда в Кентъки, което е взето от Софийски градски съд на 18 декември 2018 г. и потвърдено от Апелативния съд на 24 януари 2019 г. е окончателно и не подлежи на обжалване.

Това съобщиха пред TrafficNews.bg от пресцентъра на Софийски градски съд.

От там обясниха още, че на 11 декември е имало претърсване в дома на Росен Йосифов, при което са иззети документи, книжа и пари.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнадуова заяви пък, че Главна прокуратура няма да излезе със становище по казуса, защото не коментира съдебни решения.

За случая с Йосифов, който има фирма за търговия с виртуални валутии, разказа неговата дъщеря Виктория.  

Властите в САЩ ще съдят баща й за „конспирация за извършване на рекетиращо престъпление” и „пране на пари”.

„Това, което ние прочетохме по документите, изпратени от САЩ, е, че един от неговите клиенти наистина е участвал в някаква група, занимавала се с измами на територията на САЩ. Баща ми никога не е бил в САЩ, никога не е бил в Румъния. Когато тези сделки се случват в България, е пълен абсурд някой в Щатите да иска да те съди по тяхното законодателство”, посочи Виктория Йосифова – Кънева.

Пред близките си Йосифов разказал, че не помни румънския клиент, разследван от американските служби. „Фирмата на баща ми има над 1000 клиенти през последните 4 години и половина. Тя е легална фирма, регистрирана в Търговския регистър”, допълни Виктория.  В момента баща й е в следствения арест на „Г.М. Димитров” в столицата.

В същото време близките на Йосифов огранизираха подписка за спиране на екстрадицията му в САЩ, както се случи преди няколко месеца с Желяз Андреев.

Подписката е отправена до премиера, министърите на правосъдието и на външните работи, както и до американския посланик у нас.

Ето и текста на петицията, която се разпространява в социалните мрежи.

 ПЕТИЦИЯ

ЗА СПИРАНЕ НА ЕКСТРАДИЦИЯТА НА ГРАЖДАНИНА 
РОСЕН ГЕОРГИЕВ ЙОСИФОВ 
И ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЛОТО МУ 
В РАМКИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО
ДО МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
КОПИЕ ДО ПОСЛАНИКА НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ЗА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

На 11.12.2018 г. американски агенти и български следователи задържат Росен Йосифов и правят обиск на дома и офиса му, без да представят заповед за това на него или на семейството му, част от които също присъстват, и без да им се даде право на обаждане на адвокат. След като от дома семейството му отива в офиса на фирмата на Йосифов, който също е обискиран в тяхно отсъствие, намират захвърлени на бюрото заповед за задържане и претърсване.
В САЩ 14 румънски граждани са обвинени в измама за публикуване на фалшиви обяви за продажба в онлайн аукциони. След като те се сдобият с парите ги обменят в Биткойни (онлайн валута), като този обмен се случва именно на територията на САЩ. Един от тях идва до България и обменя част от тези Биткойни във фирмата на Йосифов, регистрирана през 2015 г. с основна дейност покупко-продажба на виртуални валути. 
На 18.12.2018 г. минава първото дело, на което тя е разрешена; следва обжалване на 24.01.2018 г., при което Софийски апелативен съд я потвърждава.
Доколко представените доказателства от страна на прокуратурата на САЩ са достатъчни да се предположи, че Йосифов може да е бил участник, е само една страна на проблема. От друга страна, предполагаемото „пране на пари“, в което по същество е обвинен, е осъществено на територията на България и при това става въпрос за обмен на продукт в пари, а не обратното. Оттук следват затруднения с приемането на обвинението за „пране“, както и с това доколко призовава за екстрадиция – предполагаемият акт не е извършен на територията на САЩ. Съгласно ЗЕЕЗА, българският съд има компетенциите да откаже екстрадиция при обстоятелства, сходни на цитираните тук.
Не на последно място, разследване срещу Йосифов би могло да се проведе и в България - вече е обискиран, а вземането на неговите показания по случая, както и тези на служителите му, би могло да се случи, например, и в посолството на САЩ, където се намира и офис на ФБР. При положение, че Йосифов не говори английски и трудно би се справил в Щатите и особено с оглед на факта, че е с влошено здраве (за което му е отказана, към датата на публикуване на тази петиция, лекарска помощ извън наличната в затвора) и би бил там без подкрепа, това би бил най-хуманният, а с оглед и на другите факти – и най-справедливият начин за завеждане на дело срещу един човек, за когото доказателства отвъд показания от помощник прокурор и това, че е вършел работата си, не са приведени (към днешна дата, по знание на семейството).
Призоваваме за незабавното спиране на екстрадицията на Росен Йосифов – дали чрез отмяна на решението на съда, дали чрез преговори със САЩ за оттегляне на иска (както в случая с Желяз Андреев) или по друг начин, който адресираните институции намерят за адекватен.

С уважение,
семейството на Росен Йосифов