39-годишната българка Исения Асенова и един сириец, които бяха задържани през януари при акцията срещу канал за финансиране на терористи, настояват да излязат на свобода. Днес Апелативният специализиран съд трябва да реши дали двамата да останат в ареста или да бъдат пуснати с по-лека мярка. Асенова и чужденецът са обвинени за участието в организирана престъпна група , която е осигурявала пари за терористи по системата "хавала", когато финансовите средства не се предават от ръка на ръка.

Акцията по задържането на групата се проведе в края на януари тази година, като у нас бяха задържани 5 души, а в други страни още близо 40 човека.

От профилите в социалните мрежи на Исения стана ясно, че тя поддържа връзки и общува редовно с мъже от Близкия изток.

Лидерът на заловената група е 60-годишният Мустафа Алибрахим. Той е сирийски гражданин, но от години живее в столичния квартал "Зона Б-5". Останалите обвиняеми са Абдалхай Халум и Атеф Хсара.

Според държавното обвинение финансирането на терористичните организации е извършвано по два начина - с небанкови парични преводи на суми в особено големи размери, и чрез купуване на автомобили и прекарването им през граница и предоставянето им на територията на Сирия.

Малко след задържането експерти коментираха, че вероятно петимата задържани в България са посредниците, които, изпращайки коли някъде по веригата, чрез метода "хавала", се пренасят парите.

Според обвинението ролята на Исения Асенова, е била да търси посредници и купувачи. Тя е ходила най-вече в Турция, защото е с български паспорт. 

Ако бъдат признати за виновни четиримата сирийци и Асенова могат да бъдат лишени от свобода за  12 години.