Специализираният съд оправда кмета на Батак Петър Паунов.

„Все пак в България има правосъдие“, каза Паунов, след като чу оправдателната си присъда. „Обвинението беше само за длъжностно престъпление и се установи, че клиентът ми е невинен, поради което съдът постъпи както трябва - призна го за невиновен“, посочи адвокатът му Виктор Михайлов.

Прокуратурата поиска преди това в пледоарията си 3 години лишаване от свобода за кмета на Батак.

„Поисканото наказание беше лишаване от свобода в размер на 3 години, също така и кумулативно предвидените наказания, а именно глоба в размер на 3000 лв. и лишаване от право да заема длъжност в органите на местната власт за срок от 1 година”, обясни прокурор Мария Борисова, която замества наблюдаващия прокурор в днешно съдебно заседание.

Това е първата инстанция по делото, втората съдебна инстанция, ако има протест, е Апелативният специализиран съд.

Петър Паунов е привлечен като обвиняем за това, че в качеството си на длъжностно лице – кмет на община, е внесъл предложение на 12 септември 2015 г. до председателя на Общинския съвет – Батак, за продажба на държавна земя край яз. "Батак" и по този начин е осъществил неследващи му се правомощия да се разпорежда с имоти държавна собственост, като предложението е гласувано от ОбС и с договор от 13 ноември 2015 г., е последвала продажба на земята – престъпление по чл. 283а т.1 във връзка с чл. 282 ал.2 пр. 2 във връзка с ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс.