С подписка медици от пловдивската МБАЛ „Свети Мина” поискаха оставката на д-р Генади Странджев. Мотивите им са, че управителят е виновен за лошото финансовото състояние на лечебното заведение и ниските заплати. Лекари и сестри обвиняват д-р Странджев в некомпетентност и твърдят, че парите, които в последните две години Общинския съвет е отпуснал на болницата, „са потънали”. Само за няколко часа под искането на оставката му са се подписали 45 човека от общо 300 работещи в бившата Първа градска болница.

По време на днешното общо събрание в болницата стана ясно, че 26 от 30-те медицински сестри са оттеглили предизвестията си за напускане. Утре е крайният срок, в който те изтичат. „Надяваме се и останалите колеги да размислят. Моля ви се, останете”, обърна се към присъстващите на събранието главната сестра Станимира Саламанова. Ако все пак сестрите напуснат, има риск Хирургичното отделение да остане без достатъчно персонал.

„Заплатите на сестрите бяха увеличени на 600 лева, за съжаление, няма възможност да получат 700 лева, както искаха. Все пак е добре, че има увеличение при нищожния лимит, който имаме от Здравната каса. Ние, от ръководството, сме съгласни, че това е нищожно възнаграждение за труда, който полагат. За увеличение обаче трябва да работим и да има увеличение на лимита”, заяви зам.-управителят на МБАЛ „Св. Мина” д-р Пламена Първанова. И допълни, че на среща с представители на Здравната каса са получили уверение, че от месец септември ще има възможност за допълнително лимитиране на отделенията, които са показали резултати. Което пък означава и по-високи заплати за работещите.

„Не смятам, че смяната на този управител с друг ще реши проблемите. Всичко е в нашите ръце. Трябва да работим много, тъй като тази болница е една от емблемите на Пловдив. И зам.-кметът Розалин Петков, и шефката на Здравната каса бяха категорични, че МБАЛ „Св. Мина” няма да бъде закрита. Важното е в следващите месеци да покажем, че можем да покрием по-високи лимити”, коментира Флора Димитрова от синдикалната организация на КТ “Подкрепа“ в болницата.   

По време на днешната среща стана ясно също, че все още не е изработена новата структура на лечебното заведение. Това можело да стане възможно след вливането й в бившата Втора градска болница. Все още обаче не е ясно кога ще се случи това.

Пловдивски медицински сестри от три отделения подадоха колективна оставкаПричината са ниските им заплати от 600 лева в МБАЛ “Св. Мина“

Медицински сестри окупираха Община Пловдив, искат увеличение на заплатите СНИМКИ и ВИДЕОИма реална опасност Кардиологията и Хирургията в МБАЛ „Св. Мина” да затворят