Заплатите на медицинските сестри да скочат с 200 лева - предложението е заложено в новия колективен трудов договор. Той трябва да бъде подписан след 2 дни. 

Ако здравният министър подпише документа, това означава, че от следващата година минималната заплата на медицинските сестри ще бъде 900 лева, вместо 700, както досега. А за медицинските в университетските болници дори повече – 950 лева. Предвижда се и скок на заплатите на лекарите – те да получават не по-малко от 1100 лева.


Екатерина Александрова е медицинска сестра от 30 години. „Няма сестра, която да е доволна от заплащането си. За труда, който полагаме, за усилията, които полагаме! За условията, при които работим!”, казва тя.

Посреща новината за увеличението на заплатите им с безразличие. „При положение, че някъде в хипермаркетите се дискутират заплати от 1200 лева за обикновени служители..”, коментира още Екатерина.

На последния си национален протест през май, медицинските сестри искаха поне 1500 лева. 

Д-р Кирил Джуманов пък има диплома за инженер. След това завършил и медицина. Сега заплатата му е 850 лева.

„Заплащането е крайно недостатъчно. За стандартите на България пък още повече”, посочва д-р Кирил Джуманов.  

Когато получи специалност, ще взима 1100 лева. „Тези 1100 лева по никакъв начин няма да оправят един млад лекар. Но…тук не става въпрос за финансовата гледна точка, а за чисто моралната ...”, казва още лекарят. 

„Разбира се, ние никога няма да бъдем удовлетворени. Не е голяма стъпка, но е стъпка напред”, посочва д-р Иван Маджаров от БЛС.

Една пета от медсестрите и лекарите у нас са навършили години за пенсия и трудно се намира кой да ги замести. 

Не е тайна, че именно ниското заплащане гони медиците в чужбина. Само за миналата година 580 медицински сестри и 500 лекари са напуснали България. Синдикатите в здравеопазването се надяват, че с увеличението на заплатите този отлив ще намалее.