Въпреки условията на недоимък все още в нашите военновъздушни сили имаме прекрасни мъже и жени, и ще продължаваме напред. Това заяви президентът Румен Радев, който присъства на открития летателен ден в авиобаза „Граф Игнатиево”, предаде БГНЕС.

За ремонта на Су-25 Радев каза въпросите за този самолет да се задават на правителството. „Надявам се разнобоят вътре да бъде преодолян. Ние имаме нужда от тези самолети. Аз това искам да видя на изхода – един ремонтиран Су-25 надежден още доста години, защото това е ударното средство, с което ние разполагаме до пристигане на нов многофункционален изтребител, до неговото пълно усвояване, до неговото окомплектоване с всичко необходимо. Ще мине доста време. Дотогава Су-25 е необходим”, категоричен е президентът.

За F-16, Радев каза, че за да бъде този самолет многофункционален, за да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета, да летят поне 6-7 от тях. За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца, ето това трябва да се плати. Оттам надолу тази разлика в цената, това е за сметка на многофункционални способности, за сметка на въоръжение, на оборудване и на оперативната готовност на самолета. Да, в този вид, в който е, той не може да ни върши работа, така както е приело НС проекта за инвестиционен разход, така, както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем. Оттук нататък правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури, да каже колко струва кога смята да се доставя, какво ще остави като наследство на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо, подчерта президентът. 3, 450 млрд. с ДДС, това е пълният пакет. Сега говорим за 2,2 млрд. без ДДС. Направете си сметката, но имаме сериозно орязване. Така че това, което показаха тези прекрасни военнослужещи днес от ВВС, тези професионални възможности, които те имат, трябва да им се гарантира тяхното развитие с този нов самолет. Това означава те да бъдат осигурени, добави Радев. Той каза още, че силно се надява правителството не само да отчете политическия ход, че сме закупили изтребители от нашите стратегически партньори САЩ, но да направи така, че този самолет да има способности