Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в китайската народна република. В първия ден от посещението си той ще си срещне с министър председателя на Китай Ли Къцян, който беше преди година на посещение у нас като откри форума 17+1 за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.

Президентът ще връчи документ за насоки в развитието на българо - китайските отношения.

Миналата година бяха подписани 10 двустранни споразумения и сега ще бъде направен преглед за изпълнението им. Става дума за инвестиции в транспортната инфраструктура на България, финансово-инвестиционна дейност, IT сектора и откриване на директна авиолиния София -Пекин, която да подпомага бизнеса и туризма между двете държави.

В момента Китай е вторият най- голям търговски партньор извън Европейския съюз у нас след Турция. Износът ни за Китай е 800 млн. долара а износът на Китай за България е 1.5 млрд., но това въпреки ръста от над 20%, се определя като недостатъчно.

Радев и Ли Къцян се срещат в Далиен - градът, който е домакин на икономическия форум на новите шампиони или така нареченият летен Давос на водещите икономики.