Не мисля, че сме минавали границата с министър-председателят. Трябва да има някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от коректив  особено когато е взела решение, и то самостоятелно и без предупреждение въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме на практика блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и когато - много важно - критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалени от масовия страх.

Така коментира президентът Румен Радев очевидната липсва на единство и дори разбирателство между него и Бойко Борисов.

Въпреки наглед по-скоро професионално поставения разговор и оценка на база идеи, Радев не пропусна да отправи остър коментар към премиера по отношение на това, че се е изживял като „глашатай“ да споделя публично пред широката общественост за смъртта на бащата на Радев.

„Това нещо дълбоко лично. Нямах нужда някой да го провъзгласява, той го оповести по лична инициатива“, посочи Радев. Припомняме, че става дума за деня, в който Радев даде пресконференция и наложи вето върху Закона за мерките за извънредното положение.  Президентът бе категоричен, че се е обадил на Бойко Борисов и му е съобщил, че ще наложи вето по два от текстовете в нормативния акт.

По отношение на това, че народът се обърква от липсата на единно мнение на държавните институции по много важни пунктове, Радев напомни, че не може да мълчи, когато вижда нещо притеснително или неправилно.

 „Ние виждаме армията от безработни. Но все пак мисля, че не е уместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Не е време за емоция, за избухвания за сърдити пози и аз в този спектакъл няма да участва. Но и примерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти“, посочи Радев.

Президентът все пак даде положителна оценка за навременните мерки за социална дистанция. Другата похвала бе, че при първия болен, са се насочили към индустрията. Той се разграничи от някои трактовки на думите му и заяви категорично, че не е против мерките и не критикува „карантината“ в смисъла на мерките, взети от държавата за справяне с коронавируса. Той обаче подчерта, че трябва да има управление на този процес и да се помисли как ще се излезе от тези строги мерки.

„Хаосът от излизането може да е много по-опасен от хаоса, който се въведе при въвеждането на извънредното положение“, посочи Радев.

Масова емиграция – това е най-лошият сценарий според президента. Глад, мизерия и престъпност, това ражда безработицата, обясни още той. 

„Да не тръгнат хората към страните, където вече се правят сериозни сценарии и се взимат мерки за излизането от кризата“, посочи Радев. Да се вземат мерки за малкия и средния бизнес и за най-нуждаещите се хора, за да няма гладни, посочи президентът.