Специализираната прокуратура предаде на съд Румен Овчаров, бившата му заместничка Анна Янева и бившият изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Пламен Стефанов.

Тримата са обвинени за умишлена безстопанственост, която е ощетила държавата с над 24 млн. лева.

На 30 март миналата година Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Овчаров, за това, че въпреки задълженията си като министър, умишлено не е упражнил достатъчно контрол. В резултат на това са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер от почти 9 милиона лева.

Освен за безстопанственост обвиненията срещу него бяха и за длъжностно престъпление. Заради процесуални нарушения обаче близо 2 месеца след внасянето на обвинителния акт в съда, делото беше върнато.

Спецпрокуратурата е продължила разследването си и е установила, че нанесените материални щети всъщност надхвърлят 24 милиона лева. Освен това събраните доказателства показват, че вина носи не само Овчаров, но и бившия заместник-министър на икономиката и енергетикат Янева и изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Стефанов.

Според държавното обвинение извършваните от тримата престъпления са в периода от май 2016 г. до март 2009 г.

От прокуратурата твърдят, че чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“. Те са предоставени с решения на Министерския съвет на “Мини Бобов дол”. Това се е случило без да е проведена открита и публична процедура, което нарушава Закона за концесиите. Конкурсът трябва да предоставя лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници. Освен това според държавното обвинение не е установено дали „Ораново“ ЕООД притежава необходимите за извършване на добив на подземни богатства (въглища) технически, управленски и финансови възможности.