И тази година от 19-и до 21-и юли Рожен и Родопите отново ще обединят нацията и ще се превърнат в туптящото сърце на България. Българи от цялата страна и от чужбина ще си дадат среща на поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдство “Рожен 2019”. Това лято форумът ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народната култура, фолклора и занаятите. Роженските поляни отново ще бъдат украсени с най-големия трибагреник от над 8000 кв.м. Във флага са вложени 45 500 м. плат и 22 000 м. конци. Размерите му са: 21 м. ширина и 300 м. дължина, а теглото му е над 600 кг, пише Planeta.tv.

През трите дни на Рожен ще има специализирани изложения на различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване, изложби на традиционни български ястия, фермерски състезания и конни атракции. Всеки ден в 12 ч. е Голямо роженско хоро, а вечер - нестинари, надигравания, народни веселби, концерти.

И тази година “Рожен 2019” няма да мине без гласовитите изпълнители на телевизия “Планета Фолк”. През годините гости на Събора са били обичани и популярни имена като Емилия, Ивана, Нелина, Деси Слава, Преслава, Славка Калчева, Росица Пейчева, Николай Славеев, оркестрите “Плам”, Виевска фолк група, “Канарите” и др. В средата на юли Роженските поляни ще бъдат огласени отново от песните на Нелина, Николай Славеев и Виевската фолк група. Те щe бъдат част от двата грандиозни гала-спектакъла, на 19-и и 20-и юли, “Рожен е България” и “Родопска вечер”. Заедно с тях на сцената ще бъдат още Валя Балканска, Петър Янев, “100 каба гайди” и др.