Аз съм на 70 години, за първи път виждам толкова полиция в селото. Страшничко е. Никога не е имало такива проверки при нас. От 1974 г. тук не е имало убийство. Може да има някоя дребна кражба, но големи грабежи не е имало. Това коментира пред TrafficNews мъж от ромската махала в Чалъкови, след като селото почерня от униформени днес.

Както вече съобщихме, мащабна полицейска акция се проведе в района на село Белозем. Криминалисти и Специализирани полицейски сили блокираха Белозем, Чалъкови и Болярино. Полицаи и полицейски кучета проверяваха наред къщите в ромските махали в селата и домовете на криминално проявени, спираха се и голяма част от преминаващите автомобили.  Бяха задържани 42 души, образувани са няколко досъдебни производства, от тях 5 са бързи производства за добиване на дървен материал, за фалшиви пари и акцизни стоки без бандерол. Съставени са 25 акта по Закона за личните документи.

 „Лоши хора в нашата махала няма. Тук живеят и самотни жени, толкова години не се е чуло да се краде. Отидете в магазина да попитате – вратата стои отворена, вътре са парите, ядене, пиене – никой не е взел нищо. И къщите ни стоят отворени. Никой не е влязъл да краде, да ни удари или да ни убие. Няма такова нещо. И ние се чудим тая полиция за какво идва толкова много, каква е причината. Няма проблем тук, в Чалъкови. Честни хора, трудолюбиви. Безработни хора няма, и децата работят вече. Ако дойдете лятото да видите – къра е пълен с наши хора. Ние сме български цигани, обаче сме честни хора, работливи хора сме”, заяви и жена от махалата, която също с любопитство наблюдаваше специализираната полицейска операция.

И тя, и съседите й, са категорични, че е невъзможно хора от Чалъкови да са нападнали 82-годишната Атанаска в Белозем. Защото, по думите им, такъв „заплашителен човек”, способен да подобно деяние, в селото нямат.

Всичко за мащабната полицейска акция гледайте във видеото на TrafficNews:

42 задържани при мащабната полицейската акция в БелоземОперацията продължава и в този момент

Иван Гешев в Белозем: Ако не се справим с битовата престъпност, по-добре да закриваме държаватаГлавният прокурор и вътрешният министър пристигнаха изненадващо в селото, където преди дни бе пребита старица

Белозем почерня от полиция, търсят нападателите на ограбената старицаУниформени и полицейски кучета проверяват къщите на хора от криминалния контингент