Борчове на ромски фамилии доведоха до конфликт между кмета на Бургас Димитър Николов и германският евродепутат от Зелените Ромео Франц. Причината е решението на ВиК да врътне кранчетата на десетки абонати в бургаския квартал „Победа” заради 100 хил. лв. натрупани дългове, пише „24 часа”.

 Ромите от години не плащали и въпреки приканванията да се издължат, натрупали внушителната сметка. Накрая от водното дружество им спрели водата, но въпросът стигнал до Брюксел. В писмо до общината, омбудсмана Мая Манолова и МРРБ германският евродепутат Ромео Франц поискал обяснение за тази мярка, притеснен, че на сухо са оставени десетки семейства с малки деца.

"Опитваме се да наложим правила. Трябва да се знае, че освен равни права, всички имат и равни задължения. Не възприемам това като дискриминационна мярка", заяви бургаският кмет. И допълни, че на този принцип общината премахва и незаконните постройки в ромските гета.

"Явно разчитат, че с този натиск от европарламента ние ще се огънем и ще пуснем водата на тези, които не си плащат. Предпочитам да имам проблеми с Брюксел и да обясняваме какви са нашите ходове да се спазват правилата", заяви Николов.

Самият той на няколко пъти лично приканвал ромите да се издължат, но призивите му останали глас в пустиня.

От ВиК също са категорични, че компромиси няма да правят.

"Нищо лично, нищо етническо няма в предприетата от нас мярка, но в крайна сметка водата се плаща. Трябва да се издължат - това са големи суми, за някои абонати може да приложим и погасителен план", обясни шефът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев. Десетина семейства вече започнали да се издължават, но останали още 20 абоната с борчове.

"Едва ли в Германия ще те оставят да ползваш ток и вода, ако не си ги плащаш", добави кметът Николов.