България ще повиши бюджетния си дефицит с до 2% заради покупката на новите американски изтребители F-16.

По-рано беше предвидено дупката в бюджета да е 0.5%. За да финансира сделката с американската компания "Локхийд Мартин", обаче България ще трябва да се бръкне по-дълбоко. За покупката на осемте изтребителя F-16 страната ни ще трябва да финансира сделка в размер на 1.26 милиарда долара, пишат от Ройтерс.

Информационната агенция цитира финансовият министър Владислав Горанов. По думите му правителството ще предложи промяна в бюджета в понеделник. Той се надява за добра икономическа ситуация и стабилен и силен бюджет, които ще позволят на София да плати еднократно и пълно за самолетите. Агенцията отбелязва, че средствата не са били заложени в плановете на правителството.

Това е най-големият разход за военни нужди на България от падането на комунизма в страната насам, отбелязва агенцията. Според Владислав Горанов обаче “това еднократно усилие няма да доведе до сериозно нарушаване на фискалната дисциплина”.

Новият дефицит все още ще бъде под тавана от 3%, който е заложен от ЕС и не се очаква да повлияе на желанието на България да влезе в еврозоната. Страната достигна излишък, равен на 2,6% от БВП след месец май, което е благодарение на по-ефективно събиране на данъци. Икономическото министерство очаква ръст в икономиката от 3,5% през 2019. Миналата година той беше 3,1 на сто.