Популярни курорти по южното ни Черноморие са без пречиствателни станции. Непречистени отпадни заливат бреговата ивица в Ахтопол, Варвара, Синеморец и Резово. Казано по-натуралистично - фекалии се носят по българските плажове.

Проблемът със замърсяването на родните курорти е огромен и не е от вчера. Извън канализацията остават освен ключови курорти, и голяма част от къмпингите по южното Черноморие. Непречистените отпадни води често се насочват за заустване директно в морето, а причината за това е, че малкото пречиствателни станции не могат да смогнат на големия туристически наплив, пише “Монитор”.

Някои са изградили водоплътни изгребни ями, които периодично се изпомпват от фекалиите и се заустват в близките пречиствателни станции. Този вид ями са с бетонирано дъно и стени и няма никакъв шанс фекалиите да се просмучат в почвата и оттам в морето. Но има и къмпинги, които са още със старите септични ями, което автоматично означава замърсяване.

Много сериозен е проблемът с пречиствателната станция на вилно селище "Елените", чийто капацитет е крайно недостатъчен. Съоръжението не успява да поеме всички отпадни води, които започват да преливат и изтичат в морето. Преди години то е било проектирано единствено за нуждите на курорта. През последните 20 години обаче към него са се навързали десетки новоизградени ваканционни комплекси и част от хотелите в Свети Влас. Туристите, които обслужва пречиствателната станция.

Проста сметка показва, че капацитетът на пречиствателната станция е превишен няколкократно. За съжаление “Елените” не е единственото селище с подобен проблем. Недостигът на пречиствателни станции се оказва масов за цялото Черноморие, а проблемът със замърсените плажове се задълбочава.

В Созопол, например, положението е подобно. Новоизградената също през миналия програмен период ПСОВ е с капацитет от 64 560 жители. Градчето и общината през лятото привличат много повече от туристи от посочената по-горе цифра и съответно рискът от надхвърляне на мощността на съоръжението нараства. Станцията приема за пречистване отпадни води от някои части на къмпингите “Каваците” и “Смокиня”. Какво се случва с отпадните води от останалите зони, можем само да гадаем.

Независимо от липсата на места на всякакво пречистване данните на бургаската РЗИ за морската вода не са тревожни. От всички проби в зоните за къпане, които са взети през този сезон, няма нито една с отклонения извън нормите, уверяват от инспектората в Бургас.

Снимка: "Монитор"