Родилка с рядко срещано усложнение е с опасност за живота. 31-годишната жена е от Добрич. Пациентката е амниотична емболия - състояние, което се изразява в затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром/кървене, обясняват от "Монитор".

Жената е приета в болницата в сутрешните часове, където веднага са и били прелети 6 сака с кръв и 8 сака с прясно замразена плазма. Количеството обаче се оказало недостатъчно.

Болницата в Добрич търси спешно кръводарители с кръвна група 0 /нула/ RH (+), апелира директорът на болницата д-р Светозар Байчев. Кръв могат да дарят и хора от областите Варна, Шумен, Търговище и Силистра. Необходимо е само да посочат, че кръвта е за родилката от Добрич.

Жената е постъпила в болницата и с родилни болки. Раждането е протекло нормално. Бебето е доносено и е настанено в отделението по неонатология. Няма данни да има здравословни проблеми.

Родилката обаче е в риск за живота й. В момента жената е стабилизирана и е настанена в отделението по реанимация. Следят се показателите.

"Не можем да дадем обаче никаква прогноза – нито краткосрочна, нито средносрочна", обяснява д-р Байчев.

На апела на болничното заведение от сутринта са се отзовали 12 кръводарители. Утре акцията по кръводаряване за младата жена продължава.