Странни цветни "каляски" с двигател тип кон окупираха бул. "България" в Пловдив на връх Едерлези.  Празникът е ромската алтернатива на Гергьовден и се чества с много сходни ритуали.

Тържествата в ромските махали на Пловдив започнаха рано сутринта на 6 май, като в Аджисан махала почти пред всяка къща ромски фамилии колиха агнета. Междувременно населението на Шекера пък си спретна празнична процесия по бул. "България". 

"Над 10 рикши с каруци - без табели, без мигачи, в лява лента - направо идилия", описа преживяването пловдивчанин, дръзнал да мине по булеварда по време на шествието. 

Интересно е да се отбележи, че на този ден малцинственият етнос празнува т.н. катунарски начин на живот, като се счита, че празникът поставя началото именно на придвижванията на групи роми, които се установяват с временни станове през летния сезон. 

Обикновено децата на празника се обличат с красиви одежди, а родителите им слагат върбови клонки на главите им. Ритуалът повелява децата да се "крадат" от родителите, а след това да бъдат откупувани с агнета, които само след няколко часа са център на трапезата, положени в чиния. 

Празникът продължи до рано тази сутрин във всички ромски махали на Пловдив.