Централна рибно-опазваща организация ще покаже публично днес доказателства, че язовир Пчелина е бил отровен. Националното неправителствено сдружение с над 15 хиляди членове смята, че не са взети абсолютно никакви мерки, след като тонове риба измря в язовира.

„Смеем да твърдим, че от страна на държавата не се забелязват каквито и да е конкретни мерки, а даже по-лошо – тиражират се откровени лъжи от страна на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" и РИОСВ-Перник„, заявяват от ЦРОО.

На пресконференция, която ще се проведе днес изказвания ще направи основателят на риболовен клуб „Сдружение Балканка”Димитър Куманов, както и специалисти и хидробиолози, които имат отношение по казуса.

Покани са изпратени и на министъра на околната среда и водите Нено Димов, изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури  Галин Николов, представители на МОСВ, РИОСВ и Басейнова дирекция, на които ще се даде възможност да изкажат отново и своята гледна точка за случващото се.

Припомняме, че в началото на септември рибари и доброволци сигнализираха, че в язовир Пчелина измира тонове риба. Според живеещите в района цистерни на предприятия и заводи в местността изхвърляли тонове отровни отпадъци във водоема.

Доброволците твърдят, че разполагат със снимков и видео материал, който доказва, че във водата наистина е изливана отрова и тя е силно замърсена.

От РИОСВ излязоха със становище, че замърсяване няма, а рибата е измряла заради цъфтежа на водораслите и високата температура на водата. Това обаче според експерти е пълен абсурд, защото в тези условия рибата е живяла през всички предни години.

Марио Антонов от ЦРОО се срещна със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който по думите му бил категоричен, че замърсяване наистина има и че ще се заеме със случая. За момента обаче резултати няма.

От неправителствената организация пък взеха проби от водоема и в момента чакат резултати от частна лаборатория.

От ЦРОО са категорични, че ако институциите продължават да мълчат и не се установи кой и защо е изхвърлил отровни отпадъци във водоема, над 5 хиляди души ще излязат на протест и няма да спрат да търсят отговори на въпросите си и да искат да бъдат взети мерки за възстановяването на язовир Пчелина.

Рибари: Цистерни изхвърлят по тъмно отрова в язовир ПчелинаПодозират ТЕЦ-Перник и още две фирми за замърсяването, което умори рибата във водоема

 

Рибари готвят протест за отровената вода в язовир ПчелинаПращат в частна лаборатория пробите от водата за независима проверка