Рестартирането на строителството на зоопарка в Пловдив ще бъде направено след Нова година, но първо трябва да се направят редица документални процедури, съобщиха от градската управа.

Очакваното довършване на зоопарка, с даден старт през февруари така и не се случи. Близо година се говореше за проблеми с фирмата изпълнител, а постоянно прехвърчаха и искри между старата управа и собственика на фирмата изпълнител Вакрил Запрянов. От Общината твърдяха, че от компанията не искат да довършат зоопарка, а вторите отричаха и заявиха, че са готови да го завършат за един месец. Основният проблем бе във фирмата надзор на обекта. Софийската фирма „Агроводинвест” ЕАД вече се е отказала от обекта, като градските власти трябва да намерят нов надзор.
Процедурата трябва да започне след Нова година, а когато се събере нужния набор от документи и да се оцени състоянието на обект, ще бъде издаден Акт 11. В момента  обектът, в който бяха налети над 4 млн.лева се руши и е спрян на Акт 10.

„Почти всичко сме изпълнили по проекта. Имаше и доста допълнителни неща, които сме направили извън проекта – по желание, било то на възложителя или на фирмата надзор, но вече четвърта година е на Акт 10.   Най-лошо е, че четири години никой не се е грижил за нещата, които сме построили и те са започнали да се рушат. С две думи може да се каже, че сме в изчаквателен  режим”, обясни Вакрил Запрянов

Покрай всички въпросителни покрай отварянето на зоокъта, директорът на общинското предприятие Минко Михайлов върши работата си, въпреки  неизвестните.  Той обясни, че всички животни вече са договорени и в момента, в който зоокъта вземе Акт 16, те ще пристигнат в новите си хабитати.

В момента освен дивите патици, има и 10 маймуни, сред които и потомство. От Ловеч ще бъдат доставени 7 маймуни, от Стара Загора – 5 елена лопатар и 6 муфлони, от София – гълъби, зеленоглави патици, камерунски кози, пауни и турски патици.  Също така фазани, чакали, антилопи, патагонска мара и виетнамски прасета.

Животните, които ще се доставят от „Рин комерс София” са дивите котки – сервал и евроазиатски рис, като трябваше да бъдат доставени по двойки. Шест броя сурикати – два мъжки и четири женски също са в списъка. Такава ще  е бройката и на носатите мечета. Останалите 7 позиции са за животни по двойки:  алпака, нанду, камила, котешки лемур, азиатска късоноктеста видра и антилопа.

Припомняме, че ангажиментът на строителите е при получаването на Акт 11 от „Запрянови – 03” са готови да довършат строежа до Акт 15 за по-малко от месец.  По данни на изпълнителя 96% от зоопарка е готов.Обществената поръчка бе за 4,5 млн. лева, като до момента са разплатени 80 % от сумата.