Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов прекрати за една година студентските права на председателя на Студентския съвет Иван Маринов и на председателя на Студентската избирателна комисия Димитър Димитров. Изключените студенти ще обжалват заповедите пред Административния съд.

В мотивите си проф. Бонджолов е посочил, че двамата студенти системно не спазват правилника на университета и са допуснали груби нарушения по организацията и провеждането на изборите за представители на студенти и докторанти в Общото събрание на университета за академичните избори, които бяха отложени за 10 юни.

„Приемам го като лична разправа с мен и колегата Димитър Димитров. Ректорските избори за втори път са тотално опорочени и буквално мога да кажа, че това всичкото е като една голяма анархия“, коментира единият от изключените студенти Иван Маринов, предава БНР.

„Напълно незаконното ни отстраняване ще доведе до поредния хаос в университета“, посочи и Димитър Димитров.

Националното представителство на студентските съвети определи като безпрецедентно изключването на двамата студенти, заемащи ръководни позиции в студентското самоуправление.