Предложение за закриването на ОП „Зоопарк – Пловдив” ще бъде гласувано на сесия на Общинския съвет. В сайта на Община Пловдив вече е качена аргументацията за административната реформа .С нея се слага началото на реформите на кмета Здравко Димитров, който обеща, че ще има съкращения и сливания на общински предприятия.

Първата реформа е просто да бъде закрито ОП-то и да се отмени неговия правилник. Цялата материална база ще бъде прехвърлена към ОП „Зооветринарен комплекс”, който отговаря за безстопанствените животни. На практика, докато зоопаркът бе работещ, той бе именно към Кучкарника.

Все още не е ясна съдбата на заетите в зоопарка, вероятно те ще бъдат прехвърлени към другото ОП. За последната година ОП „Зоопарк – Пловдив”, което без създадено преди четири лета, изхарчи 176 хил. лева за издръжката. В това число влизаха заплати на служителите, ток, вода и храна за 12-те маймуни.

В ОП-то работят 10 души – един директор, един счетоводител, един домакин, един ветеринар и 6 общи работници, които поддържат и пазят зоопарка, в който бяха вложени близо 4 милиона лева.  Реално със закриването на общинското предприятие ще бъдат освободени директора и счетоводителя.

Все още се чака и доклада за състоянието на съоръженията там и тяхната амортизация.  Очаква се скоро да бъде прекратен договорът с двете фирми – строителната и надзора, за да се тръгне към нова обществена поръчка.

Причината е, че все още се води следствие за строителството на зоопарка към предишната власт. Тогава кметът обясни, че ако продължи строителството, то може да се стигне до ситуация, в която новата градска управа да се окаже съучастник в някакво престъпление. В бюджета са заложени 600 хиляди лева, но след приключване на обследването на съоръженията, ще стане ясно колко пари са нужни за довършването на зоопарка.

Реформи се очакват и за другите ОП-та. Безспорно най-интересно ще е решенето за вливането на двете мегапредприятия – „Чистота” и „Паркове и градини”.