Жителите на пазарджишкото село Синитово категорично отхвърлиха възможността за изграждане на площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци и изграждането на кариера за добив на мрамори в землището на селото.

Това сочат резултатите от провелия се в неделя местен референдум. В референдума са участвали 57.27% от имащите право на глас общо 1 589 души, предаде БГНЕС.

Хората са отговорили с "не" и на трите въпроса от допитването. Те не са съгласни да бъде разкрита кариера за добив на мрамори, нито пък да се изгради площадка за третиране на неопасни битови отпадъци в близост до домовете им, като за целта бяха събрали и подписка с отрицателното си становище.

Резултата да допитването оповести председателят на ИК Йордан Кръстанов.

На първия въпрос „Съгласни ли сте инвестиционният проект „Изграждане на площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци” да бъде реализиран в землището на село Синитово?“ са отговорили общо 910 души. От тях 894-ма са казали „не“, а едва 7 души са дали положителен отговор.

На втория въпрос „Съгласни ли сте инвестиционният проект „Изменение и разширение на инвестиционно предложение „Изграждане на площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци” да бъде реализиран в землището на село Синитово?“ от 910 души с “не“ са отговорили 895 човека, а с „да“ само 6-ма.

Третият въпрос „Съгласни ли сте инвестиционният проект „Изграждане на кариера за добив на мрамори” да бъде реализиран в землището на село Синитово?“ е събрал негативния вот на 897 души.