Пловдивски таксиметрови шофьори лъжат с цените на превозите, научи репортер на TrafficNews.bg.  След като от фирмите- превозвачи масово уеднаквиха цените на превозите с таксиметрови автомобили, шофьорите намериха нов начин да допълват  доходите на гърба на клиентите си.

В разследването репортерът ни под прикритие Елизабет Аромова показва как ни подвеждат с цените на превозите и как крият касовите бележки.

Решихме да проверим колко струва цената на превоз от центъра на града до МОЛ Пловдив и от Кауфланд в кв. „Смирненски” до Централна гара. Първото разстояние изминахме три пъти с трима различни шофьора.

Първият път избираме такси от телефон 032/ 9199. Дестинацията е от спирката на хотел „България” до МОЛ Пловдив. Решихме да изпробваме как реагират шофьорите, които возят чужденци. Нашият репортер се представи като испанска студентка, която живее тук и владее малко английски и почти не владее български. По време на пътуването шофьорът най-дружелюбно на развален български ни показа всички турски забележителности в града, като най- голямата от тях беше „Чифте баня”! Той показа и завидни умения за комуникиране с чужденци. 

В крайна сметка превозът ни излезе 4,32 лева, а изминатите километри:  4,405.


НАПРАВИХМЕ ВТОРИ ОПИТ

Фирмата-същата, номерът  032/ 9199. Хващаме  и второто такси от седянката на хотел „България”. Дестинацията отново е до МОЛ Пловдив.   Но какво откриваме този път?

За наша изненада вторият  курс се оказа по-дълъг от първия по същия маршрут  – по касов апарат общата дължима сума е  5,58 лева, а изминатото разстояние е 5,693 километра или с 10% повече от разстоянието измерено от първият автомобил. 

За да не бъде разкрита измамата обаче, шофьорът  се е погрижил старателно да прикрива следите. Репортерът ни заснел пътуването, но тъй като мъжът от таксито  често поглеждал към телефоните, решил да ги прибере, за да види дали ще има разлика в цените. В края на пътуването, след като нашият репортер иска касовата бележка, шофьорът измрънква, че вече я е скъсал.

Репортерът ни настоява, че няма проблем да я вземе и скъсана, но мъжът бързо къса най-долната част на касовия бон, в който е отразен регистрационният номер на автомобила. Е, за съжаление разполагаме само с клип  от пътуването ни с въпросния шофьор и скъсаната бележка.

 

Разбира се, запомнихме и номерът на автомобила, който управлява шофьорът. За повече информация ще се свържем с фирмата – Интер такси, чийто представител беше вторият ни шофьор за деня. 



За да проверим дали само от седянката  ще ни излъжат, решихме да хванем такси от друга таксиметрова компания, като го повикаме чрез диспечер. Дестинацията бе същата - от  спирката на  хотел „България” до МОЛ Пловдив.  Резултатите са близки до тези на първият шофьор: Изминато разстояние в километри: 4,583 и крайна сума: 4,20 лева.


Ето и равносметката

1. Шофьор от Интер такси, хванат от стоянка:

Маршрут: Спирка хотел „България” до МОЛ Пловдив – разстояние в км: 5,693 – крайна сума: 5,58 лева

2. Шофьор от друга таксиметрова компания, повикан чрез диспечер:
Маршрут: Спирка хотел „България” до МОЛ Пловдив – разстояние в км: 4,583 км - крайна сума 4,20 лева

Или разликата е с около 30 % по-висока цена, ако си хванем таксито на определена фирма от стоянка.

Според хора от бранша помпите работят на проценти и водачите, които ги пускат ги включват на определен процент, след като преценят клиента. 



Очаквайте скоро какво се случи, след като се качихме в други две таксита! 

Елизабет Аромова, TrafficNews.bg