Търговия с теми за матурата по български език и литература се вихри в един от сайтовете за онлайн продажби. Цената на едно съчинение, с което зрелостникът да напише анализ за "отличен" на изпита, е 6 лв. Толкова ще трябва да даде дванадесетокласник за темата "Човекът и родовият свят в "Майце си" на Христо Ботев.

Продавачката обяснява в описанието, че анализите са оригинални и проверени от учител. С което и гарантира оценка над 5,50. За улеснение на клиентите си пък предлага два варианта за доставка – лично или с куриер.

"Арсеналът от разработки обаче обхваща само няколко автора: Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков. Освен анализ на "Майце си" са предложени още 16 теми, които според търговеца е възможно да се паднат на предстоящия на 21 май държавен зрелостен изпит.

Сред тях са още "Ориста на народа в "Елегия", "Мисията на твореца в "Цис Мол", "Проблемът за робството и свободата в "Чичовци". Офертата за анализите се появи и във Facebook групата "Матури 2019", където един от членовете пита: "А откъде знаете, че това са темите, които ще се паднат?!"

Друг от потребители се опитва да подбие цената, смъквайки я на 5 лв., а трети пък ги предлага напълно безплатно със снимки от телефон. Постът става и вдъхновение за бизнес на други от членовете на групата, но... част от зрелостниците се оказват измамени с темите от фалшиви профили.

"Не поръчвайте от това момиче. Поръчах си материали от нея, но след като видях, че се преповтарят с тези, с които аз разполагам, се разбрахме да й ги върна. От сряда пратката я чака в "Еконт" и не си я взима, дори ме блокира", пише момиче и прикачва снимка от профила на Mira Angelova.

От некоректния продавач се оплакват и други членове на Facebook групата. "Затова се иска и преглед. Не взимайте нещо, без да го прегледате, особено ако са учебници", съветва измамените друг от потребителите.

В помощ с анализи на всички произведения за матурата и сбита информация за творчеството на всички автори се отзова друг потребител. Той изпраща линк към сайт с творбите, изучавани от 8-и до 12-и клас, и разработки върху тях.

Той е дело на ученици от 10-и "А" клас в СПГЕ "Джон Атанасов" и се поддържа с подкрепата на техния учител по български език и литература, пише "Монитор".