Бедствено положение е обявено в община Смолян. Заради продължаващите валежи река Черна излезе от коритото си на няколко места в града.

Областната управа е свиква Кризисен щаб и готви искане до щаба на българската армия за включване в пълненето на чували и в правенето на диги. Има десетки сигнали за активизирани свлачища и за срутвания по пътищата. Нивото на река Арда се е вдигнало някъде с около три метра. Проблем има в района на Девин. Там хората подозират, че причина за критичното състояние на реката е изпуснат язовир.

Вижте кадри от мястото и разказа на Радка Видева от Девин:

Мобилизирани са всички институции в града, за да не се допусне наводнение и опасност за хората. Подобно количество дъжд се изля през 2005 година на 5 срещу 6 август - 218 л на кв метър. Тогава нанесените щети след пороите в общината бяха за 14 млн лв., имаше и жертви в Смолян и Чепеларе.

Частично бедствено положение е обявено и на територията на град Бургас, особено за кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”.

Снощи са евакуирана 10 души от кв. „Долно Езерово” и вилно селище „Черниците”. Те са настанени в общинските социални домове. Затворен до сутринта е бил пътят Ветрен – Бургас, Бургас – Долно Езерово – Лукойл и пътят за с. Извор.

Към момента затворен остава пътят за кв. Долно Езерово, тъй като от единия до другия си край кварталът е непроходим заради многото вода. Общо наводнените къщи са 120 основно в кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”, има и 10 къщи в кв. „Сарафово”.

В момента кметът Николов пътува към „Черниците” и Ченгене скеле.

Частично бедствено положение е обявено и в крайграничната ямболска община Болярово. Река Поповска е преляла.

В село Попово са наводнени дворове и приземни етажи на 15 къщи, съобщи замeстник-кметът на Болярово - Нина Терзиева. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. От Общината уточниха, че причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига.

Затворен е пътят Елхово- Болярово при село Златиница. Очаква се до обед водата да се оттегли и движението да бъде възстановено.

Нивото на река Тунджа при Ямбол и Елхово е далеч от критичните стойности и няма опасност от разливи.

Пътят Белово – Юндола е изцяло затворен заради паднали дървета, които се отстраняват. В момента екипи на ОПУ и РД ПБЗН са в района на засегнатите участъци и провеждат дейности по отстраняването на дърветата и почистване на пътното платно.

Алтернативният маршрут е по пътя Варвара – Велинград – Юндола. Снежната покривка е около 15 см по това направление.

TrafficNews.bg