Паметник на културата в Созопол, станал заложник на хиляди левове дългове, ще бъде разигран на търг, научи TrafficNews.bg. Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” е заложен на карта. Частният съдебен изпълнител Станимира Николова е обявила тръжна процедура за културния паметник, която ще започне на 4 октомври. Първоначална цена, от която ще започне наддаването, е 917 120 лева. 

Музеят е един от най-големите културни атракциони създавани през последните години в рамките на Археологически резерват „Античния град Аполония”. Открит е случайно при събаряне на стара къща, на чието място е трябвало да се построи нова. Археологическите находки не позволяват друго застрояване и така се стига до създаването на музей с намерените артефакти.

Проектът по създаване на комплекса се реализира в периода между 2004 и 2006 година, като обхваща две основни дейности - реставриране, консервиране и популяризиране на сегменти от Южна крепостна стена и стражева кула, датиращи от IV – XIV век, и възстановяване на възрожденска созополска къща, намираща се на територията на резервата. За целта са отпуснати около 365 хиляди евро - 345 871 евро,  дотирани по програма ФАР към Европейски съюз, и 18 983 евро, отпуснати по програма “Красива България” към Министерство на труда и социалната политика.

В комплекса може да видите останките от укреплението на древния град, които включват добре запазен участък от югоизточната крепостна стена, правоъгълна стражева кула и зърнохранилище. Над него били разположени казармени помещения, в които живеели стражите на крепостните кули. Интересна находка е античният кладенец, строен през IV-III век пр.н.е. По традиция, туристите хвърлят монета в него за щастие. В рамките му се намира и реставрираният параклис “Св. Св. Кирик и Юлита”, датиращ от XIII-XIV век. По данни на собствениците от създаването на музейния комплекс през 2006 година до края на 2017 година, той е посетен от над 240 000 туристи от цял свят. 

Музеят е собственост на фондация „Созопол”, основана от Кирил Арнаутски през 2002 година, за целите на популяризация и опазване на културно-историческото наследство. Към днешна дата обаче тримата от фамилията Арнаутски са осъдени от банка за неизплатен кредит, а архитектурно-историческият комплекс е залогът, който трябва да бъде платен. 

Съдлъжници са съответно всички фирми, свързани с Арнаутски - Фондация "Созопол", "Созопол тур" ООД, Фондация Приморско 2004, "Софийски строител" ООД, ЕТ "Кибор" – Кирил Арнаутски.

За удовлетворяване на дълга на търг ще бъде разигран целият терен на архитектурно-историческият комплекс в размер на 346 кв.м., както и реставрираната къща музей, която е с РЗП от 576 кв.м. Офертите на евентуални кандидати за собственици на паметника на културата ще бъдат отворени на 5 ноември 2019. 

Припомняме, че подобна публична продан на културно наследство не е прецедент. Къщата музей на Пейо Яворов също бе обявена на търг, който предизвика широко публично недоволство. Година по-късно Столична община даде единствена оферта за закупуване на историческия имот, а само преди дни официално получи нотариалния акт. 

Дали археологията и реставрираното културно наследство в Созопол ще бъде спасено по аналогичен начин, предстои да видим.