С 500 лева от общинския фонд ще бъде подкрепена 13-годишната Снежа Кърчева от село Устина, която се нуждае от спешна животоспасяваща операция.

Детето страда от изкривяване на гръбначния стълб, а за лечението му са необходими 20 хиляди лева. На семейството ще бъдат дарени още 1370 лева, които съветниците, кметове на населени места и служители дариха от личните си средства в началото на днешното заседние на общински съвет „Родопи”. Със сумата от по 100 лева в благородния жест се включиха и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков.

 „Съпричастни сме към притеснението на родителите. Човешко е да им се подаде ръка в труден момент”, кометира кметът Павел Михайлов.

На заседанието днес съветниците гласуваха да предоставят временен безлихвен заем на сдружение МИГ „Перущица-Родопи”. Сумата от 50 хиляди лева ще бъде отпусната от общинския бюджет, а средствата трябва да бъдат възстановени до месец април следващата година. „Всяка седмица изисквам справка за приходите, които постъпват в общинската хазна от местни данъци и такси. До края на месец юни събираемостта беше ниска, приходите бяха с близо милион лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Причините се дължат на извънредното положение и удължения срок за плащане на данъците с 5 % отстъпка”, обясни кметът Павел Михайлов в отговор на въпрос дали общината може да си позволи да работи с 50 хиляди лева по-малко през следващите месеци.Той коментира, че приходната част на бюджета вече се стабилизира и дори надхвърля с 200 хиляди лева повече събираемостта от юли месец 2019-та.

Единодушно съветниците в „Родопи” гласуваха да се отпуснат 45 хиляди лева за изграждане на нова стоманобетонна подпорна стена на улица „Първа” в село Ситово. Срутването е причинило пропадане на пътното платно на единствената основна улица в селото, което създава опасност за къщите, намиращи се под пътя да останат без пътна връзка.

От началото на извънредното положение в страната, за да се спазят всички противоепидемични мерки, Общински съвет „Родопи” провежда изнесени заседания в населените места от общината. Домакин на днешната сесия беше НЧ „Светлина” в село Цалапица. По стар български обичай гостите бяха посрещнати със сладка погача, а заседанието започна с танцов поздрав от състав „Каламица”, в състава на който участва и кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Да помогнем! 13-годишната Снежи от пловдивското село Устина се нуждае от операцияМомичето има изкривяване на гръбначен стълб