Преди дни Пловдив попадна в капана на грипа, което предизвика преустановяване на учебния процес в десетки училища в областта. Възрастните хора пък масово се изпокриха по домовете си заради страха да не пипнат неволно вируса. Аптеките реализират големи продажби на лекарства срещу простуда и грип, както и имуностимуланти. Проверка на TrafficNews установи, че въпреки обявените от здравните власти предпазни мерки, голяма част от хората не взимат насериозно техния призив и не ограничават контактите си на обществени места. Предпазната маска като че ли все още не е влязла в масова употреба. А именно лекарите-специалисти силно я препоръчват като една от мерките за борба с грипа. Друго, което можем да направим като превенция, е да поддържаме стриктна лична хигиена, особено след използване на обществения трапспорт или общесвени тоалетни.

Доста хора залагат и на народните илачи. Педесетограмката си остава един от сигурните методи за предпазване от вирусите, особено за по-възрастните, които не пропускат нито ден вечерния си аперитив. За разлика от по-младите, които вместо да останат у дома, докато отмине върлуващият греп, огласят със смях и закачки кафенета или моловете.

Сред едни от най-сигурните начини да не ни повали епидемията е да си останем вкъщи и да ограничим контактите си навън, особено на обществени места, където има струпване на много хора.



Като цяло грипът се смята за една от най-заразните инфекции и се характеризира с рязко изразена интоксикация – висока температура, главоболие, силни мускулни болки и възпаление на горните дихателни пътища. Вирусът е с много кратък инкубационен период, лесно се пренася от човек на човек по въздушно-капков механизъм и бързо се приема сред хората. Статистическите данни показват, че броят на заболяванията от грип превишава неколкократно броя на всички останали инфекции, взети заедно.

От Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив заявиха за TrafficNews, че в момента има доста пациенти с усложнение след грип. Заболяването протича с много тежка интоксикация, особено при имунокомпрометирани пациенти, които имат други предшестващи заболявания. Най-вече това са възрастни хора със захарна болест, високо кръвно, други сърдечни, белодробни, хронични заболявания. Всеки ден броят на болните ни с грип се увеличават. "Почти изцяло сме запълнили капацитета на клиниката", разказа специалистът по инфекциозни болести доц. Олиана Бойкинова.