Министерството на околната среда и водите е получило сигнал от Фондация „Четири лапи” заради починалите новородени лъвчета в Хасковския зоопарк. След смъртта им общината инициира проверка, а от дружеството, което се грижи за животните признават, че липсата на постоянна ветеринарна грижа може би е причината за фаталния край.

Преди време лъвовете са доведени в зоопарка, за да се създаде общност. Оказва се, че три дни никой не разбира, че лъвицата има две лъвчета, а самата майка не се грижи за малките.

От зоопарка заявиха, че имат ветеринарен лекар, но той основно работи за кучешкия приют. Едва вчера той бил извикан, но било твърде късно. „Това бяха възможностите, по които можехме да реагираме. Просто е природа. Майката няма развит майчин инстинкт, за да се погрижи. Тя за първи път ражда, в напреднала възраст е…”, коментира биологът към зоологическата градина Плаен Канев пред БТВ.

Управителят на общинското предприятие „Екопрогрес” инж. Райко Лозев признава: „Щом се стигна до този трагичен край, явно е грешка”, че са разчитали местният екип да се справи сам в ситуацията.

Явор Гечев от „Четири лапи” заяви, че фондацията е била готова да окаже помощ на лъвчетата, но от зоопарка са отказали.

В момента в клетки в хасковския зоопарк се отглеждат 180 животни. От години лицензът на обекта е отнет. Сега кандидатстват за нов. За целта ще им трябва и постоянен ветеринар.

Гечев обаче е категоричен: „Безумие. Да се развъждат лъвове в такива условия е безумие. Този зоопарк не бива да получава лиценз в никакъв случаи и трябва да бъде затворен”.