Над 100 жители на Раковски и селата Шишманци, Белозем и Болярино излязоха на пореден протест с искане за строг контрол на дейността на Завода за преработка на отпадъци. Заедно с исканията си жителите от района инициираха и подписка, в която са се включили 2000 души. По-късно днес тя ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов. Хората, живеещи в населените места около депото, настояват да бъде свикан и референдум, на който да бъде решено бъдещето на завода и да се спре с отровния въздух и замърсяване, на което са изложени.

Хората настояват за съдействие от Държавата по въвеждането на спешни мерки, които да гарантират безопасността в района или спиране работата на завода. Вчера полицията и икономическа полиция започнаха проверки, за да се установи причината за възпламеняването на отпадъците и дали се спазват екологичните изисквания. 

Полиция и прокуратура влизат в горящия завод в ШишманциЩе бъде извършена проверка на дейността на завода

Протестиращите категорично заявиха исканията си  - заводът да спре, докато компетентните органи извършват проверка в завода, за да се установи какви са причините за пожара. Освен това те смятат, че догоровът за един екологичен завод за преработка на отпадъци не е спазен. Вместо такъв, край Шишманци, Белозем и Болярино има едно открито нерегламентирано сметище, в което през определено време избухват пожари. Влседствие, на което се тровим ние като граждани, трови се почвата и цялата екосистема, жалваха се протестиращите. 
 
Резултатите от последните часове (вечерта и през нощта) на всички измервани показатели от мобилната автоматична станция на РИОСВ за измерване качеството на въздуха, поставена в село Шишманци са значително под нормата. Количеството на отделяния дим е силно намаляло. На място дежурят две пожарни коли, които обливат обилно с вода мястото на пожара. При желание от страна на местната власт РИОСВ - Пловдив има готовност да постави мобилната автоматична станция и на друго място, посочено от общинската администрация.
 
Атмосфера и коментари от протеста тази сутрин, вижте в материала на ТРАФИК ТВ: