Хиляди норки ще бъдат избити до броени седмици заради бавната процедура с приемането на закона, който ще сложи край на фермите за ценни кожи у нас. Това алармира пред TrafficNews Петя Алтимирска от сдружението Кампания и активизъм за животните в индустрията (КАЖИ), което се опитва да спаси животните от фермите в Старозагорско. 

"Ноември е "времето за реколта" във фермите за кожи, защото тогава козината на норките се сгъстява за зимата и носи най-много печалби на собствениците. В България през идния месец само във фермата до Маджерито ще бъдат убити и одрани около 100 хиляди норки. Във фермата до ямболското село Чарган пък – още над 1000", обясняват от КАЖИ.

Затова от неправителствената организация организират протест пред фермата в Маджерито на 19 октомври. 

На 3 октомври забраната върху добива на ценни кожи в България беше приета на първо четене от парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените огранизации и жалби на гражданите. Народните представители гласуваха с 12 гласа "за" и един въздържал се. 

Следва разглеждане в другата ресорна Комисия по земеделие, след което проектозаконът ще бъде внесен за първо гласуване в пленарна зала. Министерството на околната среда и водите препоръчва въвеждане на стриктна регулация и ограничения за отглеждане на животни за ценни кожи. От МОСВ предлагат фермите да разработят план за прекратяване на дейността си, който да предоставят на контролните ограни в целесъобразен срок. Така ще се гарантира биологичното разнообразие у нас, предвид инванзивния характер на американската норка, смятат от ведомството на министър Нено Димов.

Сред аргументите посочени в становището на МОСВ е внесената подписка, която настоява законопроектът да бъде приет. Тя е подписана от 51 000 души. 

Американската норка не е присъща за България и като един от 100-те най-инванзивни вида в света я прави изключително опасна за природата у нас. Този вид е по-едър и по-агресивен от европейските си събратя, обясняват експертите. 

Социологически проучвания на общественото мнение в цяла Европа показват висока степен на неодобрение на този бизнес, предвид етичната и хуманна страна на въпроса, посочва се още в становището.

Към момента не е ясна точно колко  норки се отглеждат във фермата в Маджерито. По данни на КАЖИ техният брой е много по-голям, отколкото сочат официалните данни. Затова от организацията настояват да бъде направена проверка на място и в присъствие на природозащитниците. Подобна комплексна проверка не е правена досега.

"Фермата се провярва веднъж годишно, което е абсолютно недостатъчно. Не се знае с точност колко животни биват убивани, но най-вероятно те са повече от 100 хиляди", смята Петя Алтимирска.

"Депутатите да посетят лично фермата, за да се уверят сами какви са условията и дали отговарят на изискванията. По този начин те ще имат обективна преценка и ще могат да вземат решение", категорични са природозащитниците.

Припомняме, че през юли край рудниците над село Боров дол бяха намерени тонове животински отпадъци. Заради огромния брой трупове, най-вероятно на одрани норки, от КАЖИ подозираха, че именно фермата за ценни кожи край старозагорското село Маджерито стои зад ужасяващото гробище.

Според КАЖИ забраната на фермите за ценни кожи е единствената разумна мярка спрямо жестоката индустрия. Дивите животни са държани в тесни клетки през целия си кратък живот - те се раждат през април и са убивани през ноември. Методите за умъртвяване, признати от закона, са изключително болезнени - токов удар или газови камери. Те за избрани с цел да не се наранява козината. И всичко това само и единствено в името на модата и суетата, коментират от организацията.

Междувременно норки от фермата край Маджерито продължават да бягат и да притесняват местните жители. Животните влизат в дворовете, други пък биват прегазени на пътя, тъй като изскачат изневиделица пред колите.

"Жителите на Маджерито до такава степен са свикнали с подобни прояви, че вече дори не подават сигнали. Норките постоянно бягат, което е пагубно за местните, тъй като избиват животните им”, обясни Алтимирска пред TrafficNews.

Природозащитници се събират пред Народното събрание, настояват за забрана на фермите за норкиДепутатите гласуват на първо четене законопроект, забраняващ добива на ценни кожи

НПО: Масовият гроб на одрани норки ще отрови река и минерални извориПодозират, че фермата от Маджерито е заровила животинските трупове

Норки избягаха от ножа в родна ферма. Скриха се до бензиностанция ВИДЕОЖителите на село Маджерито се оплакват, че са опасни за стопанствата им

Жестокост в името на суетата: Газови камери избиват 130 хил. норки в България СНИМКИНПО: Отглеждането на животните у нас нарушава два нормативни акта