Няколко протеста на розопроизводители ще се проведат в различни пътни отсечки край Пловдив днес. Ниската изкупна цена на розовия цвят през този сезон е основната причина за недоволството на хората. Вчера килограмът се търгуваше за 2 лева и 20 стотинки, а днес се очаква той да падна на 1,6-1,8. През миналата години килограмът се е търгувал средно за 4 лева, а през 2016 е достигал дори 5. 

В 9 часа днес, този път с разрешително за протести действия, отглеждащи розови масиви в община Карлово ще блокират главния път Пловдив - Карлово в района на гр. Баня. Стачкуващи ще затворят и подбълканския път в района на разклона на село Куртово. 

Протестиращи с масиви край Старосел, Красново и Хисар пък ще направят пълен блокаж на пътя Стрелча - Казанлък. Стачката е предвидена за 12:30. Хората се заканиха и изразиха готовност да излизат на улицата ежедневно, докато глъсът им не бъде чут и цените коригирани. 

Вижте още: Бунт в Розино: Листа от рози, хора и багери блокираха главната улица в селото ВИДЕО

"Розовата долина ще стане долината на бурените и ще изгони и малкото останали хора в чужбина", сподели протестиращ в Розино.

Припомняме, че розопроизводителите от община Карлово излязоха на спонтанен бунт и вчера, като в знак на протест затвориха основния път в село Розино, като изсипаха килограми розов цвят на шосето, заради обезценяването на труда им. Колегите им от Старосел, Кресново и Хисар също изразиха недоволство на главния път в Калояново. 

Вижте още: Бунт и в Калояново! Розопроизводител: Какво искат, да изкореним масивите и да емигрираме? ВИДЕО

"Искат да извиват ръцете още повече, докога?! За нас тази държава е мащеха, не е майка. Какво искат – да изкореним всичките масиви и да емигрираме? Къде е държавата да спре монопола. В буквален смисъл това е монопол. 4-5 са големите играчи на пазара, те се събират на тайни вечеринки всяка година и определят изкупната цена. С наложените цифри тази година искат да смачкат дребните производителите", категоричен е розопроизводитреля Николай Толев пред TrafficNews.bg.