Производители на зелена енергия поискаха оставките на министъра на енергетика Теменужка Петкова и на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Причината – според тях институциите не прилагат правилно разпоредба в Закона за енергетиката, което води до облагодетелстване на определени фирми за сметка на други.

На специална пресконференция, организирана от представители на 275 малки производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източни (ВЕИ) и Съюза на европейските производители на зелена енергия (СЕПЗЕ), те обвиниха енергийното министерство и КЕВР в "неспазване на закона", в "заблуждаване на българската общественост" и в "покровителстване на недосегаеми ВЕИ-олигарси за сметка на малкия бизнес". Според тях се извършват злоупотреби в българската енергетика, водещи до завишаване на цената на такса "задължения за обществото" и оттам до по-скъпа цена на тока.

"Искаме оставката на министъра на министър Петкова и Иван Иванов – председател на КЕВР, защото те са допуснали грешки с действия или бездействия по този казус и от държавната, институционална трибуна, изложиха неверни тези с цел прикриване на истината и подвеждане на населението", заяви Павлина Трифонова, председател на СЕПЗЕ.

Те настояват за стриктно спазване на параграф 18 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетика, чието нарушаване според тях води до двойното финансиране на обекти, които са получили няколко държавни и европейски подпомагания за една и съща цел. Недоволството име е породено от факта, че така от една страна са ощетени фирми, а от друга – облагодетелстват се определени други фирми, които са реализирали "незаслужени печалби" чрез държавни помощи.

"Правилното прилагане на закона за намали цената на електрическата енергия за населението и фирмите, които 4 години плащат високи цени заради тази грешка", призова още Павлина Трифонова.

"Питаме министър Петкова и Иван Иванов, председател на КЕВР, – имат ли обвързаност с фирмите, към които не прилагат закона, а би трябвало да ги прилагат?", попита още тя.