Професор Василев, който бе хванат с подкуп в Университета по хранителни технологии в Пловдив, даде пълни показания за случилото се.

Той заяви, че не познава студента Боян Атанасов, който според обвинението му е дал парична сума в замяна на положителна оценка. Тройката пък вписал в протокола по погрешка. Според професора протоколите и писмените работи са били подхвърлени от други студенти с цел Атанасов да получи желаната оценка, с която да вземе изпита по предмета. 

"Въпросният студент го видях за първи път в съда. По време на изпита на 12 май той не бе в залата. Как обаче неговата работа се е озовала в купчината с други изпитни задачи, не знам. По време на изпита давам едни и също задачи на всички студенти. Те са общо три. След това давам и два теоретични въпроса. От показаните ми писмени работи в съда, ясно се вижда, че това не са задачите, които съм дал по време на изпита. Това не са задачите, тъй като са прекалено лени. Няма и теоретични въпроси. Поставената оценка пък не е писана от мен. Що се отнася до предмета - Механика /Втора част/, аз не чета такъв курс и нямам право да изпитвам студенти по него. На 12-ти май след изпита, събрах писмените работи и ги отнесох в кабинета ми, който след това заключих. Нямах време да нанеса оценките в протоколите и затова оставих тази работа за следващ ден. Започвайки да въвеждам данните в протокола обаче в понеделник, разбрах, че има някаква измама, защото задачите бяха други, на листовете липсваше подписът ми, нито този на асистента ми. След всяка задача, аз или асистентът ми, поставяме оценки. Такива обаче нямаше. Зачетох се и установих, че тук има някаква измама, но вече беше късно, тъй като машинално бях вписал в протокола тройките. Отделих писмените работи настрани и бях решил да ги занеса до декана, за да съобщя за измамата. Същият следобед обаче това не се случи, тъй като влезе полиция в университета", заяви проф. Василев. 

Що се отнася до второто му повдигнато обвинение за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси, той разказа, че пистолетът и патроните са били намерени в бюро, което е било използвано от друг преподавател проф. Иван Иванов, който вече е починал. Двамата се помещавали в един и същи кабинет до 2015 година. Шкафчето му обаче не е било пипано от Василев. 

"Оръжието бе намерено под папки, в чекмедже, в което Иванов си държеше чаши, чинии и алкохол. От него знам, че е работил заедно с ВМЗ и Военната академия, като е правил секретни разработки, за които обаче не ми е разказвал в подробности. Знам още, че е ходил на лов за диви прасета около границата. За боеприпасите имам две версии - или са на Иванов, или са подхвърлени, за да бъда натопен. Ключ за стаята ми имах аз, Иванов, чистачката и портиерът. Чистачката обаче е загубила нейния ключ", заяви Василев. 

Като за финал той разказа, че никога не е искал подкуп от студенти, че не познава втория обвиняем Димитър Димитров, а с третия обвиняем по делото Петър Колев никога не са обсъждали въпроси, касаещи работа в университета, изпити и студенти. 

Предстои пред съда показания да дадат и другите двама обвиняеми Димитров и Колев, които са сочени за посредници в схемата за подкупи. 

Припомняме, че проф. Василев бе отстранен от длъжност през май 2017 година заради обвинения, че заедно с колегата му Николай Банков, са взели подкуп от 600 лева от студенти. Срещу сумата е писал две тройка на единия от студентите.

Както TrafficNews.bg съобщи белезниците щракнаха за проф. Банков от Университета по хранителни технологии в Пловдив на 15 май 2017 година след разследване на "Господари на ефира". Последваха обвинения в корупция. Той искал от свой студент пари, за да му пише оценка различна от двойка. След съвместна акция на "Господарите", Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, преподавателят беше задържан. Сигналът за корупцията е подаден от студенти до шоуто. От там започнала самата проверка, като се стига до реално преминаване на изпит и даване на исканата сума с белязани банкноти.