В една епидемична обстановка каквато е нашата шансът на един човек да развие болест е 1%. Това са данни от САЩ. 1 заразява трима, но един ще се разболее. От състоянието на организма на на човек зависи как ще прекара болестта, това заяви проф. Коста Костов в интервю с д-р Неделя Щонова в “Преди обед” по БТВ. 

Нашата имунна система е неподготвена за коронавируса. Интересно е защо децата не боледуват. Заболяват и умират възрастни хора с придружаващи заболявания, с компрометирана имунна система. Може би рецепторите на клетката на децата не го приемат. Това е моя хипотеза. В другата възраст имунната система е изтощена. И в тялото влиза войска от вируси и то няма ресурс да спре нашествието. Предстои науката да търси отговори на много въпроси, свързани с този вирус” коментира професорът.

 

Известният пулмолог, който ще оглави Медицинският щаб за справяне си коронавируса заяви , че е привърженик на множеството експресни тестове. “Те изолират болните и така по-лесно се работи. Пациентът не бива да се стресира. Лекарят и пациентът трябва да са партньори , така са двама срещу болестта. Аз се опитвам да мотивирам пациента. Уилям Ослър казва: Лекарят трябва да успокоява, понякога помага и много рядко лекува” каза проф. Костов. 

“В тази ужасяваща ситуация, която подтиска емоциите и волята за живот, трябва да сте смели, оптимисти , защото ужасяващите цифри могат да се погледнат от две страни. Там където се справят добре и  там, където  са зле. Надявам се , благодарение на нашите специалисти, да останем от добрата страна. 

Съветът на Костов към българите е следният :” Бъдете смели. Спазвайте ограниченията , за да можем пазейки себе си, да запазим живота и на другите около нас.  Ако сте над 60 години се затворете у дома , гледайте фирми , четет екниги, мислете за красиви неща. И ще се справим! “

Голямата дъщеря на лекаря е в Милано и е бременна. По-малката е в друга държава с голям брой заразени- Германия. Той се надява Те да са добре, а той да помогне с каквото може в тази ситуация на колегите си в България. 

“ Нагласата е най- добрата пасивна имунизация. Ваксина срещу коронавируса няма. В обществото в момента има нагласа за неглижиране на проблема. Недоволство , мрънкане. Това ни вкарва в опасен сценарий. Когато си в криза, в дупка - не копаем. Не наслагваме проблем върху проблем. Защото всяка мисъл има последици. Ние ходим по много тънък лед. И колкото повече отложим пика, толкова по-леко ще минем през кризата. Другият сценарий е да кротуваме. Един пази всички останали. Иначе всички ще го отнесем. Южна Корея е добър пример. Там всички участват в решението. Личният дълг да пазиш себе си, защото така пазиш и другите, коментира д-р Щонова. И припомни, че здравните показатели на нацията са компрометирани - много хора страдат от затлъстяване, хипертония, което ги прави потенциални жертви на вируса. 

 

 

“Винаги има една частица,  заради която да живееш. Това е нашата страна, това са нашите родители. Дори в епицентъра на заразата - Милано -днес се раждат бебета. Животът продължава. Той е по-силен от всичко”, завърши лекарката.