Да носим шал или маска, когато пътуваме в градския транспорт или сме на оживено място с много хора, да си мием ръцете често и да дезинфекцираме всички повърхности. Това са практическите съвети на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Д-р Тодор Кантарджиев за да намалим риска от заразяване сс грип в момент, когато вече четири области обявиха епидемия.

Другото задължително правило е да избягваме всякакъв контакт с болни, които пък в никакъв случай не бива да отиват на работа, за да не разнасят заразата. Трябва да се храним правилно, както и да приемаме достатъчно витамини, съветва също проф. Кантарджиев. Той обясни пред TrafficNews.bg, че върлуващият грип е пандемичен от тип H1, като от него заболят най вече хора в по-млада и трудоспособна възраст, а не пенсионерите. По-склонни към усложнения са също децата и бременните, както и хората с наднормено тегло заради отслабения им имунитет.

Специалистът допълни, че инкубационният период на грипа е къс и той поразява организма за 2-3 часа. Трябва да наблюдаваме за симптоми като висока температура, мускулни болки, отпадналост и главоболие, болки в гърлото, слаба кашлица, недостиг на въздух.

"Най-честите усложнения при грипа са бактериалните пневмонии. Те се появяват при 20-25% от болните. Тогава е нужно да се потърси лекарска помощ. Лекарят трябва да преслуша пациента, да се направи рентгенова снимка и ако е нужно, да се предпише антибиотик.

Антибактериалните антибиотици не действат на грипните вируси. Две антигрипни лекарства действат безотказно, но трябва да се приемат до 36 часа след първите симптоми на болестта. Когато се забавим тези лекарства не действат", каза проф. Кантарджиев.

Той добави, че кръвни изследвания са необходими само при случаи на дихателна недостатъчност, тежки пневмонии, както и на хоспитализация.

По отношение на антибиотиците проф. Мариана Мурджева от катедра „Микробиология и имунология“ към Медицински университет Пловдив заяви за TrafficNews.bg, че заради неправилната употреба на някои медикаменти ставаме резистентни към тях. По думите й е нужна национална стратегия, която ежегодно да следи за приема на антибиотици. Продължителността на антибиотичната консумация зависи от тежестта на инфекциозния или възпалителния процес, затова е важно тя да не надвишава нормите. Преждевременното и необосновано прекъсване на антибиотичната терапия може да доведе до сериозни последствия за пациента, коментира още проф. Мурджева.

Какво още каза проф. Мурджева – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: