Проф. д-р Мариана Мурджева е новият ректор на Медицински университет-Пловдив. Това стана ясно преди минути след тайното гласуване на Общото събрание. За нов председател на Общото събрание пък бе избран досегашният ректор чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, предаде репортер на TrafficNews.

Преди това бяха изслушани четиримата кандидати за поста - проф. Мариана Мурджева, проф. Карен Джамбазов, проф. Николай Бояджиев и проф. Илия Баташки, на които бяха задавани въпроси. Проф. Мурджева бе избрана след балотаж с проф. Карен Джамбазов, тъй като на първи тур нито един от четиримата кандидати не успя да събере нужните гласове. Проф. Мурджева получи 108, проф. Джамбазов - 88, проф. Бояджиев - 71, проф. Баташки - 16. На балотажа проф. Мурджева победи проф. Джамбазов само с 1 глас - 141:140!

Проф. д-р Мариана Мурджева е завършила Гимназия с преподаване на английски език в Пловдив, а после и МУ-Пловдив, специалност медицина. Има две специалности - по микробиология и клинична имунология. Специализирала е в Лондон, Тюбинген, Будапеща, Наймиген. Зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност в Университета два мандата. Ръководител на Катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и началник на Лабораторията по микробиология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. Преподава на български и англоезични студенти в МУ-Пловдив.

Обучава специализанти и докторанти. Участва в държавни изпитни комисии за специалност по микробиология и клинична имунология. Зам.-председател е на Българската асоциация по клинична микробиология и председател на Експертния съвет по клинична имунология при МЗ. Има над 200 научни публикации, над 400 цитирания, 2 патента,  съавторство в 15 учебни помагала, учебници и монографии, както и участия като ръководител, координатор и изпълнител на повече от 40 научни проекта с национално и международно финансиране. Номинирана от БЛС за лекар на годината (2013).