Опасни за здравето козметични продукти с изтекъл срок на годност бяха засечени в един от пловдивските магазини. Наша читателка се свърза с TrafficNews.bg, за да се оплаче от некоректно отношение в лицето на търговците вносители на такива продукти. Ето накратко нейния разказ:

„Днес си закупих тази пудра от магазин „Панда“ в Тракия. Прибрах се, след което под кутийката имаше аларма. След махането й установих реалния срок на годност на пудрата. Нека хората видят как се слага дата върху дата! Масова практика ли е да се предлага аларма върху описанието на стоката, а отгоре друга дата? Редно ли е така да ни лъжат?“

Екипът ни се свърза с магазина, за да провери случая с козметичния продукт. Малко след обаждането ни персоналът направи щателна проверка на всички предлагани артикули и на пръв поглед цялата козметика е в срок на годност. Съвсем скоро търговският обект в Тракия е бил проверен и от Комисията за защита на потребителя, която не е установила нередности.

Оказва се, че вината за изтеклия срок на козметичните продукти не е на магазина. Въпросната пудра е закупена директно от вносителите и етикета с всички детайли и срока на годност е поставен от самите тях. Дали обаче е коректно да се залепя върху оригиналната дата и по този начин да се скрива срока на годност, посочен от самия производител, трябва да отговорят съответните контролиращи органи.

И все пак при покупката на подобни продукти имайте едно наум за подобни скрити уловки, които могат да ви изиграят лоша шега върху здравето. Най-често това са алергични реакции на кожата, обриви и раздразнения от различен характер. Продуктите, които се използват след обозначените върху опаковките им дати губят полезните си свойства и ефект.