Представители на природозащитни организации и гражданската инициатива "Спаси Рупите" протестираха срещу изграждането на асфалтов път през защитената местност до античния град Хераклея Синтика.

След проверка на място от Районната инспекция по околна среда поискаха строителството да бъде спряно и сезираха окръжната прокуратурата в Благоевград. За разширяването на пътя до комплекс „Ванга“ и изграждането на ново трасе от близо километър до античния град Хераклея Синтика община Петрич настоява от години. За целта бяха деактувани и два държавни имота, върху които имаше стари сгради.

Пътната връзка между двата туристически обекта, която минава и през топлите минерални извори, е в разрез с екологичното законодателство, категорични са природозащитниците. Затова те поискаха спиране на всякакво строителство. Организациите настояват да бъде направен доклад за оценка на въздействието върху околната среда, който да спре апетитите на инвеститори за строителство на хотели в района, предаде БНР.

"Мястото на този път не е тук. Мястото на този път е от село Рупите до Хераклея Синтика - с табели, с всичко. Това ще бъде добре и за местните хора", заяви Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани".

От Община Петрич твърдят, че са внесли искане за екологична оценка на целия район Рупите и че изграждането на пътя не е незаконно.