Мащабна демонстрация част от Международното учение Stealth Dagger 2020 се проведе на летище Чешнигирово край Пловдив. Целта му е сертификацията на българските сили за специални операции. През 2021 година тактическата група ще дава дежурства и ще бъде включена в силите за отговор на НАТО.

На събитието присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Тя бе наблюдавана лично от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместното командване на специалните сили ген. майор Явор Матеев и от ген. майор Кирк Смит, който е командир на Командването на Специалните сили на САЩ в Европа.

Тактическа група за специални операции към Силите за отговор на НАТО демонстрираха уникални способности, въоръжение и техника. В учението, което продължава до събота, участват около 100 военнослужещи. За първи път по време на сертификационно учение участват не само формирования от ВВС - 24-а ветролетна база. Като поддържащо формирование са участвали елементи и групи от състава на морския специален златен отряд от състава на Военоморските сили, заяви пред журналисти ген. Явор Матеев.

На  летището край Чешнигирово бяха демонстрирани парашутни скокове, противникова атака, неутрализиране на терористична група и спасяване на ранен войник.

"Наблюдавахме една много впечатляваща демонстрация, която е свързана със сертификацията на тактическата група на Специалните сили. Ние трябва да се гордеем с тях, с тяхната отговорност, устрем и готовност да овладяват нови задачи. Усилията на командването са много големи", каза със задоволство адмирал Емил Ефтимов.