Рейсовете в Пловдив може да спрат, тъй като фирмите, които ги управляват не могат да заплатят горивото си и всеки момент доставките могат да спрат. Дружествата работят на загуба и са пред фалит, за това предупреди браншът на среща с областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

На днешната спешна среща при областния управител присъстваха тримата бизнесмени, които изпълняват 29-те линии в града под тепетата - Димитър Чолаков, Веселин Дошков и Петко Ангелов.

„Ние не наказваме пловдивчаните, ние сме наказаните“, с тези гръмки думи шефът на  една от големите превозвачески фирми в Пловдив „Хеброс бус“ - Веселин Дошков описа ситуацията, в която са поставени. Причината за кризисното състояние на бранша е, че съвсем скоро доставчиците на гориво могат да спрат да снабдяват фирмите заради натрупани дългове от на 2 милиона лева.

Дошков допълни, че са тук именно защото искат да избегнат подобен сценарий, който ще създаде огромен обществен проблем. Той, заедно с колегите си, пожела  адекватни компенсации за градския транспорт от страна на Община Пловдив. Според изнесените данни към момента фирмите плащали разходи от 1,94 лв за километър, докато реално получавали едва 1,5 лв/км. Другата предложена мярка бе да се въведе ефективно електронно таксуване, за да може да има по-прозрачна отчетност на приходи и разходи.

"Целта ни е да се води диалог, а не да се стига до крайности. Разчитаме на адекватни действия от всички страни в тази ситуация. Ние алармираме какво би се случило, защото, ако утре не ни доставят гориво, ще спрем автобусите“, посочи Дошков.

На днешната спешна среща при областния управител присъстваха тримата бизнесмени, които изпълняват най-голям брой линии в града под тепетата - Димитър Чолаков, Веселин Дошков и Петко Ангелов.

Петко Ангелов подкрепи казаното и посочи, че се опитват да осъществят диалог с община Пловдив, какъвто до момента не са успели да постигнат.

„Фирмите работят на загуба. Никой от Общината не ни е потърсил. Доставчиците ще спрат доставките на гориво и има опасност транспортът да спре“, алармира на свой ред той.

Здравко Димитров изслуша исканията на превозвачите и обеща да инициира среща с кмета Иван Тотев, на която да бъдат обсъдени варианти за решаване на кризата в градския транспорт. Губернаторът се ангажира да сведе проблема и до вниманието на премиера Бойко Борисов.

От своя страна градоначалникът заяви пред репортер на TrafficNews, че утре в 9 часа ще се срещне с превозвачите и ще направят сериозен анализ на ситуацията с градски          транспорт. Той заяви, че едно поредно вдигане на компенсациите за превозвачите трябва да бъде изключително добре аргументирано. Тотев изрази несъгласие по отношение на голяма част от изтъкнатите мотиви пред медиите. Относно електронното таксуване, кметът обяви, че няма по-голям радетел от него за въвеждането му. Той обаче изтъкна, че все още голяма част от автобусите не са оборудвани, а това е ангажимент на самите превозвачи.

Очаквайте подробности!