Превозвачите излизат на протест в Брюксел на 10 януари. Причината е гласуването на пакета „Мобилност” от Комисията по транспорт в Европарламента. Исканията на бранша са да бъдат отхвърлени предложените поправки, засягащи командировките на шофьорите, връщането до страната на всеки четири седмици и нощните им почивки, съобщава Нова. След като обиколиха всички институции, два дни преди протеста в Брюксел, превозвачите стигнаха и до Министерския съвет и президентството.

Искам да изразя своята абсолютна подкрепа към вашите искания, към предприетите от вас действия и намерение за справедливи протести, каза държавният глава Румен Радев. Според него промените в европейските правила за превозите били „грубо нарушение на европринципите за свободния пазар и движението на стоки”. А от БСП добавиха критики на национално ниво.

Смятаме, че правителството на Бойко Борисов проспа възможността да защити българския национален интерес и обрече транспортните ни фирми. Като председател на Съвета на ЕС, докато се прегръщаше с европейските лидери, зае следната позиция: България като председател не може да заема страна и трябва да се държи неутрално, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Г-н Румен Радев, два дни преди гледането на всички тези пакети, който са свързани с мобилността, той заявява, че държавата ни се е провалила. А г-жа Корнелия Нинова пък имаше смелостта да заяви, че нищо не е направено от страна на правителството. За тези две години, както българското правителство, така и всички евродепутати успяха да не позволят този пакет да влезе в сила, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според превозвачите пакетът „Мобилност” цели закриване на транспортния бранш в България. На 10 януари пред Европейския парламент щяло да има 600 души и 11 камиона. Към тях ще се присъединят транспортният министър Росен Желязков, евродепутати и депутати.