Превозвачите написаха писмо до премиера Бойко Борисов, с което настояват за спешна среща по проблемите, които се очертават във връзка с въвеждането на тол системата. Това съобщиха от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Според превозвачите през последния месец - сред транспортните и спедиторските фирми, както и сред контрагентите и клиентите им, нараства недоволството от начина, по който Министерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя въвеждането на тол системата.

Превозвачите заявяват, че приемат необходимостта от въвеждането на системата у нас, но биха желали да изложат пред премиера важни професионални съображения, "които считаме, че не са отчетени при налагането на тол системата и биха довели до ненужно социално напрежение".

"От гледна точка на транспортните и спедиторските фирми, проблемът изглежда по следния начин: Вместо 103 млн. лева от винетки през 2018 г., МРРБ възнамерява да събира по 1 163 млн. от 2019 г. Това означава, че един от компонентите в ценообразуването на пътническите и товарните превози се увеличава 11 пъти в рамките на една година", става ясно от писмото до премиера.

Превозвачите изтъкват още, че не е спазен 6-месечният срок за тестови изпитания на системата преди пусковия срок. Те обръщат внимание на липсата на диалог с МРРБ.

От бранша настояват за стриктно спазване на техническите изисквания на АПИ към изграждането на тол системата, като тя да обхваща само магистрали и пътища първи клас, които са част от европейските транспортни коридори.

Предлагат за база на тол таксите да се приеме германската системата, но съобразена с БВП на България, който е 5,5 пъти по-малък от този на Германия.

Превозвачите настояват за приемането на социално поносими за хората и справедливи за бизнеса стойности на тол таксите; да се разгледат и приемат облекчения за превозвачите на вътрешния пазар, чиято дейност има социални функции, както е при автобусните превози, както и за фирмите, които доставят стоки от първа необходимост – храни и горива – за населението.

Прогноза за толтаксите – билетчето скача с левче, бензинът – със стотинкаЦените могат да бъдат засегнати, но минимално, уверява министър Петя Аврамова

Транспортният бранш: Тол такси – добре, но следва шоково поскъпване на храните!Бизнесът подкрепя въвеждането на толсистемата, но искат 6 месеца тестово, ясни правила и спазване на всички технически изисквания

33 000 км пътища без тол такси и винетки! Плащаме за магистралите от 16 августПътуването по междуградски и общински шосета ще е напълно безплатно, увери зам.-министър Нанков

Браншът се гневи, но АПИ отсече: Стартират тестовете на толсистематаПрез следващите месеци ще се тестват всички 5 базови компонента на системата