Премиерът: Ще внесем промени НСО да пази само първите трима в държавата

Борисов каза, че днес се очакват новини, свързани с участието на България в Банковия съюз на Европа

България 10.07.2020 09:22 2086 0
Премиерът: Ще внесем промени НСО да пази само първите трима в държавата

Премиерът Бойко Борисов свърза протестите с днешния много важен ден за България. По думите днес след 20:00 часа се чакат новини, свързани с участието на България в Банковия съюз на Европа.

„Ако това се случи, няма да могат да се фалират банки, да се теглят пари в кеш без да светнат в Европа, падат лихви, не посоката, ще сменя мястото - при най-успелите в ЕС. Те знаят,че го чакаме за това, ако може да не се случи днес. Питам дали има дясномислещ човек, който да не иска  България да е Банковия съюз на Европа?  Всички други са ясни -  Румен, Мая, Божков, Радев, Нинова и всички кланове на онази партия”, каза Борисов.  Той отново обърна внимание на темата за ГЕРБ и ДПС.

„Защо когато ДПС правеше кворум с БСП не се постави въпросът за охраната на Доган или Пеевски?  Или когато ДПС искаше оставките на маса министри, наши коалиционни партньори? Или не отказаха тяхната подкрепа за кандидата за президент Румен Радев? Тогава темата с охраната не е стояла, защото е било удобно. Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно. Аз публично съм им благодарил, когато са ме подкрепили. Мога да ги изброя. Като ходим по Родопите, там кметовете са от ГЕРБ или от ДПС. Не съм ги делил. Давали сме средства за градини, канализация, училища нови. Нямаше да ни стигнат гласовете за самолетите F16, но те ни подкрепиха”, каза Борисов.  Той каза, че Валери Симеонов още през 2018 година го е питал с въпроса защо е охраняван Делян Пеевски.

„ Когато разследвахме атентата срещу Алексей Петров с гранатомета, намерихме схема, от която стана ясно, че е трябвало да бъдат ликвидирани и Петров, и Пеевски. Затова сложихме орана. Охрана сложихме и на Иво Прокопиев, когато дойдоха сигнали. Всички се опитват да ми вменят темата за охраната, но това не е моя тема. Румен Радев да поеме своята отговорност. Ето, аз ви казвам в понеделник на комисия ще внесем документи в Народното събрание и ще сменим изцяло правомощията на НСО.  Тя ще остане да пази тримата - президент, премиер и председател на НС. Всички други се охраняват от полиция с патрули”, каза Борисов. Той каза, че е сигурен, че Доган и Пеевски ще си свлят охраната, но след това президента да носи отговорност. 

"Когато сисложиш подписа и кажеш – няма опасност утре да го застрелят, после ще те държат отговорен, отговорността е сложно нещо", каза Борисов. 

Очаквайте подробности!

 
Изпрати новина