Председателят на Районен съд – Асеновград Иван Шейтанов, подаде до Съдийската колегия на ВСС заявление за предсрочно освобождаване от длъжността си, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Искането е мотивирано с оглед избягване на риск от предпоставки за възникване на конфликт на интереси между него и съпругата му - съдия  Розалия Шейтанова и съдия Иван Калибацев, които участват в обявена процедура за избор на Административен ръководител Председател на Окръжен съд Пловдив. 

В заявлението е посочено, като участник в процедурата Розалия Шейтанова е поканена за събеседване и изслушване, което ще се състои на 03.07.2020 г. В случай че тя събере необходимото мнозинство и бъде назначена на длъжността, за която кандидатства, ще се създадат предпоставки за възникване на конфликт на интереси, тъй като в момента Иван Шейтанов заема длъжност „Административен ръководител – председател“ на Районен съд – Асеновград, който попада в района на Окръжен съд - Пловдив.

Наред с това в обявената процедура  участва и съдия Иван Калибацев назначен на длъжността „Административен ръководител - Председател на Районен съд – Пловдив“. В случай че същия събере необходимия брой гласове, би заел длъжността, за която кандидатства, се казва в мотивите към заявлението. 

Според Иван Шейтанов към настоящия момент между него и г-н Калибацев, като ръководители на еднакви по степен съдебни единици в района на Окръжен съд - Пловдив, няма почти никаква комуникация и отношения на взаимно доверие. Заемането на длъжността  Административен ръководител Председател на Окръжен съд Пловдив от негова страна не би подобрило отношенията им, а напротив би създало предпоставки за възникване на конфликт на интереси между двамата административни ръководители.

Обвинения в плагиатство в навечерието на третия конкурс за председател на Окръжен съд - ПловдивОбщото събрание подкрепи Шейтанова, Калибацев показа папка с копирани пасажи от концепцията на предишния кандидат