В низ от скандали се превръща строителството на новата детска градина на улица „Богомил” в Пловдив по „Региони в растеж”. TrafficNews следи процедурата от самото начало, като провалът на първата поръчка бе предначертана заради абсурдни срокове за изпълнението на строителството. Тогава се търсеше изпълнител, който да построи с 1,75 млн. лева забавачката за 80 дни! Резултатът бе логичен и поръчката бе прекратена, защото нито една фирма с опит в общественото строителство не се яви.

Сега градските власти пуснаха нова поръчка, която този път е на стойност от 2 млн. лева без ДДС.  Почти цялата процедура и технически характеристики са копи пейст на предишното задание, но срокът за строителството е вдигнат на 270 дни.

Има обаче една съществена разлика в документацията, а тя е в изискванията към минимален доказан опит в строителството.  В новата поръчка е записано следното:

„ В последните 5 години: Изпълнен минимум 1 строеж (изграждане и/или основен ремонт и/или реконструкция) на сграда за обществено обслужване с разгърната застроена площ минимум 1600 кв.м., включващ изграждане на плувен басейн”.

На практика с това изискване се елиминират всички строителни компании от Пловдив и областта, с изключение на една.  Вероятно мотивът на градските власти е, че с тези изисквания ще откажат фирмите без опит в общественото строителство. На практика обаче това е можело да стане и без изискването за басейн.  Това води до мисълта, че поръчката е направена за една определена компания, която единствено може да изпълни изискванията.

В първата поръчка изискванията към изпълнителите бяха да има доказан опит в строителството от първа до четвърта категория с определените  им особености за такъв тип сгради.  

Коя е фирмата, която действа в Пловдив и областта и има доказаният опит? 

Фирмата е само една в лицето на асеновградската „Запрянови – 03”. Компанията изгради двете детски градини в Пловдив с басейн, които се построиха  през последните  5  години – „Чайка” и „Мир”. Компанията на Вакрил Запрянов строи и зоопарка, заради който кметът Иван Тотев се сдоби с обвинение от прокуратурата за нанасяне на щети в размер на 1 млн. лева.

Фирмата на Вакрил Запрянов строи почти всичко в Пловдив преди кметът да се изправи в съдебната зала. До 2017 година в портфолиото на компанията бяха 90 % от изградените паркове в Пловдив, голяма част от строителството на Колодрума, улици, детски градини, училища и… почти всичко. Парите, които са усвоени от компанията пък надхвърлиха  20 милиона лева. След това фирмата започна да печели по-малко поръчки, макар все още традиционно да си е сред любимите строители на Общината . 

Означава ли това, че „Запрянови – 03” ще грабнат поръчката? Твърде е вероятно. Разбира се, в процедурата могат да участват и други фирми от страната, които са направили подобни обекти. През последните няколко години има такива обекти в София, Варна и Бургас.  Трудно е да се каже дали те няма да участват в процедурата, но практиката за такъв тип обекти, показва че кандидатстват местни фирми.

TrafficNews ще проследи цялата процедура за изграждането на новата детска градина с евросредства.

Очакван крах на Община Пловдив в опита й да построи нова забавачка за 80 дни с 2 млн. леваПрекратиха процедурите за детската градина на улица „Богомил” с пари от Европа

Вакрил Запрянов – строителят на Колодрума, Зоопарка и… почти всичко СНИМКИАсеновградската фирма е основен изпълнител в Пловдив през последните години, като успя да усвои десетки милиони