Екокампания поде млад мъж в социалните мрежи. В своя пост Станислав Минчев от София разказва за личната си инициатива, която провежда от около година – за събиране на отпадъци по улиците. И зове повече хора да направят същото, за да опазим с убщи усилия природата на България.

„Искам да ви разкажа за една лична инициатива, която подхванах преди близо една година. Пък ако ви се стори добре – може да взаимствате. Всеки ден като изляза от нас, вървейки по улицата, или в планината или където и да било, вдигам по три боклучета от земята и ги хвърлям в близкия кош/казан. Чашки от кафе, опаковки от храна, кутии цигари, бутилки и каквото ми изпадне пред очите.

Първите няколко дни се чувствах леко странно, виках си – абе не съм боклукчия да обирам на хората нещата от земята, но след още точно ден, въпросното чувство се превърна в една малка капчица гордост, че в днешния ден съм бил полезен не само на себе си, а поне малко и на обществото. Доста приятно и странно чувство, че си помогнал с нещо дори толкова дребно.

Ta, aко сметнем, че 300 от 365 дни съм вдигал по 3 боклучета от земята, това излиза, че за една година са близо 900 неща. Доста повече отколкото ако изчистя една поляна за няколко часа в инициативата „Да изчистим България за един ден“. Или както се казва в онази приказка – капка по капка – вир.

И точно онзи ден се замислих – Ами ако това стане като лавина и не само аз, а масово всеки започне да вдига по 3 боклучета от земята? Не 5, не 10, не 30 – 3 са достатъчни. Едно на ръка, че неусетно заобикалящата ни среда ще стане доста по-чиста, но и всеки ще започне да има нужда да помага повече на обществото и околните. Не е срамно, не е мръсно, без значение какъв или каква сте”, пише Станислав.

Идеята му бързо събра популярност и за броени часове постът бе споделен от близо 4000 човека. Повечето коментари са положителни, а част от хората споделят, че вече са започнали да събират боклуци по улиците. Други пък коментират, че го правят отдавна и дори излизат с комшиите в събота да чистят пред блока.