Тя е на 13 години, но вече се е сблъсквала с пошлостта, с нагона и със сексуално-еротичните нездрави щения на един 37-годишен пловдивчанин – Християн Нейков. Ще я наричаме Радост, защото искаме да запазим самоличността на момичето, но и защото тя е едно жизнерадостно невинно дете. Дете, което вече няма да е същото след едно съвсем невинно действие – приемане на приятелство от профил във Фейсбук, за който сметнала, че е на момиче от тренировките ѝ.

Радост е момичето, заради което Християн вчера получи 1 година условна присъда. Той обаче не беше осъден по обвинение за сексуален тормоз, а за разпространение на порнографски материали на непълнолетни лица.

Нейков познава Радост от дете. Момиченцето израства пред погледа му в ЖР „Тракия“. Смразяващо е, че той намира начин да стигне до момичето в социалните мрежи и под прикритието на фалшив профил на тийнейджърка да ѝ праща и иска голи снимки. Животът на Радост оттогава не е същия. Тя се страхува да излиза от дома си, страхува се, че Християн няма да спре да има интерес към нея, както и към други деца. Опасява се, че той може да стигне по-далече.

Майка ѝ Нина е човекът, на когото воайора попада правейки опитите да се сдобие с голи снимки на детето. Нина от своя страна подава сигнал в полицията, а с помощта на съседска дъщеря успяват да разконспирират, че зад опитите за еротични извращения стои Християн.

Християн беше осъден вчера на 1 година условно. Радост и Нина не разбират на делото, нито присъстват на прочитането на присъдата. Оказва се, че те не са страна по делото, тъй като то е само за разпространение на порнографски материали, а не за сексуален тормоз или по друг състав, в който може да влезе искането на голи снимки от малолетно дете. Двете считат, че присъдата е абсурдна, страхуват се, че Християн няма да спре.

Вижте какво разказаха от първо лице Радост и майка ѝ Нина пред камерата на TrafficNews:

Един ден преди около година, когато Радост е на 12 години, Християн решава да ѝ прати покана за приятелство в социалните мрежи. За целта създава фалшив профил на момиче на видима възраст около 14-15 години. Радост, която гради успешна кариера на гимнастичка в Спортното училище в Пловдив, приема поканата, мислейки, че това е някое от момичетата от залата. Тя все още не знае, че от утре ще живее в страх.

Вечерта на същия ден, Радост заспива, а майка ѝ Нина чува, че телефонът на дъщеря ѝ получава съобщения между 12 и 1 часа в полунощ.

„Разбира се, реших да проверя кой пише на дъщеря ми в такъв часови диапазон. Профилът беше написал „здравей“, аз отговорих по същия начин, без да разкривам, че отговарям аз. След кратък чат получих съобщение „аз съм бисексуална, искаш ли да ти изпратя гола снимка“. Потвърдих, исках да видя докъде ще стигне това и какво искат от дъщеря ми. След две голи снимки, профилът поиска моя. Звъннах веднага, за да видя кой е от другата страна, ала профилът ме блокира“, обясни Нина пред наш репортер.

На другия ден Нина не пуска дъщеря си на училище. Страхува се за нея, веднага сигнализира в полицията. Предоставя всички доказателства на униформените. Междувременно обаче нейни съседи решават да ѝ помогнат. Едно младо момиче иска приятелство на самозвания профил и го прилъгва след комуникация да осъществят видеоразговор по „Месинджър“. В този момент момичето успява да заснеме лицето – лицето, което Нина веднага разпознава като това на бившия ѝ съсед Християн по прякор Комбито.  Мъжът седял много пъти на маса със семейството на Радост, ала в последните години чашката го повлякла и дори комшиите започнали да странят от него.

„Беше добричък, държеше се добре. Разправяше, че има гадже, а тя деца имала… Кукли им купувал да им подарява. Не може да повярвам, че е той. Защо, каква му е целта?“, разказва Радост, която е потресена от истинската същност на Комбито, както тя го нарича.

Християн е арестуван същия ден не без съпротива от негова страна. Той прави опит да се измъкне от полицаите, който в крайна сметка е неуспешен. След 24 часа обаче отново е пуснат на свобода. Радост не ходи на училище няколко седмици, майка ѝ се страхува и днес. С условна присъда той има пълен достъп до Нина и дъщеря ѝ, а се опасяват, че той ще търси освен реваншизъм така и завършек на започнатите в онлайн пространството действия - вече в реалния живот.  Страна по делото пък е момичето, чиито снимки са използвани за примамка. Тя – също дете, не дойде на делото, а съдията обясни, че семейството ѝ няма претенции към Християн.

“Ако не бяхме ние, те нямаше да го хванат. Утре обаче той може да направи нов профил и… дори да изнасили дете“, страхуват се Радост и Нина. Те разказват своята история, защото се надяват никой да не попадне на тяхно място, надяват се и да насочат вниманието на всички деца и родители за опасностите, които дебнат – както във Фейсбук, така и в живия живот.

Нина е категорична, че ще търси начин да повдигне частно обвинение към Християн, защото не е удовлетворена от присъдата и не счита, че законът пази нея и дъщеря ѝ адекватно.