Висшият съвет трябва да завърши мандата си, за да гарантираме сигурност на следващите, които ще работят в него, каза по Би Ти Ви министърът на правосъдието Христо Иванов. Той обаче на няколко пъти призова членовете на съвета да покажат действия, че търсят решение на проблема със софтуера за разпределение на делата.

Министърът настоя ВСС да се произнесе и по вината на длъжности лица за скандалите около делото за несъстоятелността на КТБ и казуса "Белведере". Важно било и да се посочи как ще се гарантираме сигурността на разпределение на делата в краткосрочен план.

"За момента от ВСС виждам объркани действия, приличащи на опити за замазване на ситуацията", поясни Иванов. Министърът повтори тезата си от уикенда, че ако съветът не се заеме с разработването на нов софтуер за разпределение на делата, с това може да се заеме министерския съвет.

Христо Иванов не даде конкретен срок за стъпки в тази посока, но подчерта, че би било хубаво още на следващото заседание на ВСС да се видят действия. Той настоятелно помоли членовете на съвета да дадат на експертите, коита са наели за повторен анализ система за делата, достъп до сорс кода на системата.

Съдия Владимира Янева пък беше призована да предостави материалите по казуса "Белведере". Иванов поясни, че вече е имал разговор със синдика на предприятието, който е дал обяснение.

Правосъдният министър не скри, че експерт от Европейската комисия, който прави последна проверка преди доклада през януари за напредъка в съдебната реформа, е проявил сериозен интерес към скандалите в сектора от последните дни. "Отговорността върху всички нас е огромна. Моментът е чувствителен", поясни Иванов.

TrafficNews.bg